Frukost: Frökex med pålägg
kcal: 241
Ingredienser:
2 frökex
10 g bregott
1 skiva ost, 15 g (28% fett)
1 skiva kokt eller rökt skinka (20 g)
Ett par gröna paprikaringar
Frökex:
1/2 dl pumpafrö
1 dl solrosfrön
1 dl sesamfrön
1/2 dl hela linfrön
30 g smält kokosfett
2 dl vatten
2 msk pofiber (glutenfritt, potatisfiber)
1 msk fiberhusk
1 tsk salt
Ev kardemumma eller kummin
Flingsalt
Gör så här:
Värm ugnen till 150 grader.
Blanda alla torra ingredienser till frökex.
Smält kokosfettet och häll ner detta i fröna.
Häll ner i vatten, salt (och önskade kryddor) och låt blandningen svälla 10 minuter.
Häll ut på bakplåtspapper och lägg ett nytt bakplåtspapper ovanpå.
Dra med handen (eller med degskrapa eller kavla) så att frödegen blir lika stor som bakplåtspappren.
Dra sedan bort översta arket, strö över lite flingsalt och grädda mitt i ugnen i 45 minuter.
Ta ut och skär till snygga rutor.
Sätt sedan in plåten igen och låt kexen torka med ugnsluckan på glänt i 30 minuter.
Bred på smör och lägg på ost och skinka på två av kexen, spara resten av kexen till en annan gång.
Lunch/Middag: Omelett med skinka och tomat
kcal: 357
Ingredienser:
2 ägg
2 msk vatten
25 g rökt skinka
2 msk hackad lök
Salt
Peppar
1/2 tomat
15 g ost (28% fett)
1 tsk smör
Gör så här:
Stek löken mjuk i smöret.
Blanda samman ägg och vatten i en tallrik och häll seda ner i stekpannan.
Krydda med salt och peppar.
Hacka skinkan och riv osten grov och fördela jämnt i omeletten.
Stek på medelvärme.
Skiva tomaten och tppa omeletten med denna.