Måndag:
Potatismos, strimlat rökt renkött, rostad lök, cornichons och gräddfil med pepparrotsvisp.
Servera på tallrik eller inlindat i fullkornstunnbröd.
Beigneter, friterade äppelringar med kanel och och socker.
Tisdag:
Köttbullar, stuvade makaroner, ketchup och gurka.
Färsk frukt i säsong.
Onsdag:
Makrillgratäng:
Smörj en ugnsform, lägg i tinad, urkramad bladspenat i botten, rökta makrillfiléer och riven mozzarella.
Slå på grädde, gratinera ca 20 minuter i 225 grader.
Pressad potatis och sallad till.
Chokladdoppade ananasringar och en klick vaniljkesella.
Torsdag:
Ärter med fläsk.
Smoothie på banan och yoghurt, smaka av med kardemumma och brun farin.
Fredag:
Kyckling-allt-i-ett:
Lägg otinade kycklingvingar på en stor oljad plåt med småpotatisar, rödlök, paprika och morot i bitar samt hela vitlöksklyftor.
Ha på olja, lite vitt vin, salt, peppar och timjan.
Låt steka i ugnen 50 minuter i 200 grader.
Chokladbiskvier.
Lördag:
Tomat- och sardellfisk:
Lägg tinade sejfiléer i en smord ugnsform och fördela tunt skivad purjolök, några hackade sardeller och tomatsås med örter över fisken.
20 minuter i 225 grader.
Ris och gröna ärter.
Söndag:
Örtmarinerad fläskfilé och vitlöksdoftande potatisgratäng.
Måndag:
Rotfruktsgratäng:
Skala och strimla ca 800 g rotfrukter, tex morot, potatis, rotselleri och palsternacka.
Hacka 1 gul lök, varva rotfrukter, lök och 1 tsk oregano i en smord form.
Häll 6 dl grönsaksbuljong över rotfrukterna.
Blanda 2 msk ströbröd med 3 msk riven ost, fördela över gratängen.
Grädda i 225 grader ca 50 minuter.
Tisdag:
Fisksoppa med grönsaker:
Skölj och strimla 1 liten purjolök och fräs den i 1 msk smör i en kastrull.
Späd med 5 dl vatten och smula i 2 fiskbuljongtärningar.
Låt det koka upp.
Skär 400 g torskfilé i bitar och lägg dem och 1 paket sommargrönsaker, ca 250 g, i kastrullen.
Häll i 1 burk krossade tomater och låt soppan koka på svag värme tills fiskköttet är vitt och fast, ca 5 minuter.
Servera med sprödvarmt bröd.
Onsdag:
Pastapytt:
Koka pastan och tina ca 2 dl gröna ärter.
Skär 1 gul lök, 2 morötter, 1 paprika och ca 200 g kassler i små tärningar.
Börja med att fräsa lök och morötter i 2 msk smör i en panna, tillsätt paprika och kassler.
Låt allt steka några minuter.
Blanda ner 2 msk chilisås i pastan.
Krydda med salt och 1 tsk paprikapulver.
Torsdag:
Korv och vitkål i buljong:
Koka 8 dl finstrimlad vitkål i 3 dl buljong i 8-10 minuter.
Lägg ner en burk osötade ananasringar och 400 g falukorv i bitar.
Sjud några minuter.
Strö över persilja.
Fredag:
Lördag:
Söndag:
Oxfärsbiffar special:
Blanda ca 500 g nötfärs med 1 ägg, 1 msk potatismjöl, 1 dl vatten, salt och peppar.
Forma färsen till 4 stora biffar och stek dem i smör på medelstark värme.
När de fått fin färg på undersidan vänd dem och lägg på tomatskivor och 1 hyvlad ostskiva på varje biff.
Lägg lock på stekpannan och stek biffarna färdiga.
Servera med kokt potatis.
Måndag:
Färgglad gryta med vitlöksyoghurt:
Strimla ½ purjolök och 1 röd paprika. Skär 1 squash, 2 selleristjälkar, 200 g sockerärter och 1 paket djupfryst minimajs i bitar.
Bryn alltsammans hastigt i 2 msk olja.
Rör i grytan så grönsakerna inte bränner vid.
Riv lite färsk ingefära över, salta och peppra.
Späd med ca 2 dl grönsaksjuice.
Servera med 2 dl matlagningsyoghurt smaksatt med 1 pressad vitlöksklyfta.
Servera med kokt ris.
Tisdag:
Ostgratinerad kotlett:
Stek 4 kotletter jämnt bruna i lite smör.
Salta och peppra.
Lägg över i en form, häll 1 dl grönsaksbuljong blandad med 2 msk tomatpuré runtom.
Blanda 2 dl riven ost med 2 msk finhackade soltorkade tomater i olja, 1 finhackad vitlöksklyfta och ½ tsk smulad torkad salvia.
Fördela blandningen på kotletterna.
Gratinera ca 10 minuter i 225 graders varm ugn.
Servera med kokt ris.
Onsdag:
Rimmad torskfilé med äpple och pesto:
Dela 600 g djupfryst torskfilé i portionsbitar.
Gör en lag av 1 liter vatten, ½ msk salt, ½ msk socker och saften av ½ citron.
Lägg fisken att dra i lagen ca ½ timme.
Tag upp och låt fiskbitarna rinna av.
Stek fisken i 1 msk smör ca 5 minuter.
Salta och peppra. Tärna 1 äpple.
Lägg upp fiskbitarna på fat, fördela de tärnade äpplena och 3 msk pesto på fiskbitarna.
Servera med pressad potatis.
Torsdag:
Rödbetssoppa:
Strimla och fräs 500 g rödbetor, 1 morot, 200 g vitkål och 2 gula lökar i lite smör.
Tillsätt 1 liter buljong, 1 lagerblad, salt och peppar.
Sjud ca 15 minuter. Smaka av med 1½ msk vinäger och servera med strimlad kassler och 1 klick crème fraiche.
Fredag:
Hemgjorda hamburgare:
Blanda 700 g nötfärs med 2 äggulor, 2 tsk salt och ½ tsk svartpeppar.
Forma till biffar och stek dem i lite smör 2-3 minuter på varje sida.
Servera med sallad, hamburgerbröd, skivade tomater, finstrimlad rödlök och lite tomatketchup.
Lördag:
Söndag:
Måndag:
Risotto med avokado och bacon:
Koka upp 2 dl ris och 4 dl grönsaksbuljong, låt koka 10 minuter.
Tillsätt 1 rödlök i klyftor och 2 morötter i skivor.
Koka ytterligare 10 minuter.
Stek 1 paket bacon och skär det i små bitar (låt det rinna av på hushållspapper).
Skär 2 avokador i bitar.
Pressa citron över avokadon, salta och peppra den.
Blanda avokadon och bacon med riset.
Tisdag:
Lasagne med keso och grönsaksröra:
Skär 1 squash, 1 gul lök, 1 röd och 1 gul paprika i grova bitar.
Fräs dessa i 1 msk smör, tillsätt 1 bruk krossade tomater, 1½ msk grönsaksfond och drygt 1 msk basilika.
Smaksätt med salt och peppar och låt sjuda ca 10 minuter.
Varva 6-8 lasagneplattor, 1 burk keso (500 g) och grönsaksröran i en smord form.
Strö över 4 msk riven ost.
Tillaga i ugn 225 grader ca 30 minuter.
Onsdag:
Grillad korv med gurksallad:
Stek 4-8 kryddstarka korvar i grillpanna.
Koka under tiden 4 portioner pasta, häll av vattnet och håll pastan varm.
Servera med gurksallad som blandas av 1 liten färsk riven gurka, 1 dl gourmet kesella, 1 msk senap, 1 tsk honung och 1 tsk örtsalt.
Torsdag:
Linssoppa:
Fräs 1 gul lök i lite smör i en gryta.
Häll på 1 liter grönsaksbuljong.
Tillsätt 1 rå skalad potatis, skuren i bitar och 2 tsk timjan.
Koka i 10 minuter.
Tillsätt 3 dl välsköljda röda linser och ½ dl tomatpuré.
Koka soppan i 15 minuter och rör om lite så den blir simmig.
Pressa citron över soppan ock servera eventuellt med 1 klick lätt crème fraiche.
Fredag:
Lax special:
Skär 500 g laxfilé i 2 cm stora träningar.
Skala och hacka 1 gul lök och 1 vitlöksklyfta.
Fräs löken i 1 msk smör tillsammans med 1 förpackning saffran (½ g) i en låg vid kastrull.
Späd med 2 dl crème fraiche och 1 dl vitt vin eller fiskbuljong.
Låt det koka upp och smaksätt med lite salt.
Lägg i laxbitarna och låt dem sjuda tills fiskköttet är fast och ljust, 3-5 minuter.
Servera med pressad potatis.
Lördag:
Söndag:
Måndag:
Grönsakssoppa:
Koka upp 1 liter vatten och 2 grönsaksbuljongtärningar.
Lägg ner djupfrysta blandade grönsaker i soppan.
Blanda ner 2 slantade chorizokorvar.
Låt soppan koka tills grönsakerna är mjuka.
Klipp över persilja.
Tisdag:
Makaronilasagne:
Blanda 2 burkar tomatkross med 2 pressade vitlöksklyftor, 1 köttbuljongtärning och 2 msk hackad färsk basilika.
Varva 400 g kokta makaroner med 2 skivade stekta auberginer, 200 g tärnad rökt skinka, tomatsåsen och 200 g riven ost.
Avsluta med tomatsås och riven ost.
Gratinera i 200 grader ca 20 minuter.
Onsdag:
Citronfisk:
Tina 400 g torskfilé och skär dem i portionsbitar.
Lägg dem i en smord form och strö över 1 tsk salt.
Blanda 2 dl lätt crème fraiche med ½ dl mjölk, 1 msk hummerfond, rivet skal av ½ citron och ½ tsk timjan.
Häll såsen över fisken och tillaga i 200 grader tills fiskköttet är vitt och fast, ca 20 minuter.
Servera med pressad potatis.
Torsdag:
Bakad potatis med kryddig keso:
Tvätta och halvera 6 potatisar och lägg halvorna i en form.
Pensla med olja.
Smaksätt med rosmarin, salt och peppar.
Baka i ugnen i 225 grader ca 30 minuter.
Blanda 1 burk keso med 2 msk hackad gräslök, 2 msk hackad basilika, citronpeppar och salt.
Servera med rårivna morötter.
Fredag:
Lördag:
Annorlunda sillgratäng:
Lägg 4 urvattnade salta sillfiléer i en smord form.
Fräs 3 hackade gula lökar i lite olja, blanda med 4 rårivna morötter, 3 syrliga äpplen, 4 msk tomatpuré, salt och peppar.
Lägg blandningen över sillen och strö över ströbröd.
Grädda i 200 grader ca 30 minuter.
Söndag: