Foodish

Måndag:

Potatismos, strimlat rökt renkött, rostad lök, cornichons och gräddfil med pepparrotsvisp.

Servera på tallrik eller inlindat i fullkornstunnbröd.


Beigneter, friterade äppelringar med kanel och och socker.


Tisdag:

Köttbullar, stuvade makaroner, ketchup och gurka.


Färsk frukt i säsong.


Onsdag:

Makrillgratäng:

Smörj en ugnsform, lägg i tinad, urkramad bladspenat i botten, rökta makrillfiléer och riven mozzarella.

Slå på grädde, gratinera ca 20 minuter i 225 grader.

Pressad potatis och sallad till.


Chokladdoppade ananasringar och en klick vaniljkesella.


Torsdag:

Ärter med fläsk.


Smoothie på banan och yoghurt, smaka av med kardemumma och brun farin.


Fredag:

Kyckling-allt-i-ett:

Lägg otinade kycklingvingar på en stor oljad plåt med småpotatisar, rödlök, paprika och morot i bitar samt hela vitlöksklyftor.

Ha på olja, lite vitt vin, salt, peppar och timjan.

Låt steka i ugnen 50 minuter i 200 grader.


Chokladbiskvier.


Lördag:
Tomat- och sardellfisk:

Lägg tinade sejfiléer i en smord ugnsform och fördela tunt skivad purjolök, några hackade sardeller och tomatsås med örter över fisken.

20 minuter i 225 grader.

Ris och gröna ärter.


Citruskaka.


Söndag:

Örtmarinerad fläskfilé och vitlöksdoftande potatisgratäng.


Rågbrödsgröt med bär och grädde.

Måndag:

Rotfruktsgratäng: 

Skala och strimla ca 800 g rotfrukter, tex morot, potatis, rotselleri och palsternacka.

Hacka 1 gul lök, varva rotfrukter, lök och 1 tsk oregano i en smord form.

Häll 6 dl grönsaksbuljong över rotfrukterna.

Blanda 2 msk ströbröd med 3 msk riven ost, fördela över gratängen.

Grädda i 225 grader ca 50 minuter.


Tisdag:

Fisksoppa med grönsaker: 

Skölj och strimla 1 liten purjolök och fräs den i 1 msk smör i en kastrull.

Späd med 5 dl vatten och smula i 2 fiskbuljongtärningar.

Låt det koka upp.

Skär 400 g torskfilé i bitar och lägg dem och 1 paket sommargrönsaker, ca 250 g, i kastrullen.

Häll i 1 burk krossade tomater och låt soppan koka på svag värme tills fiskköttet är vitt och fast, ca 5 minuter.

Servera med sprödvarmt bröd.


Onsdag:

Pastapytt: 

Koka pastan och tina ca 2 dl gröna ärter.

Skär 1 gul lök, 2 morötter, 1 paprika och ca 200 g kassler i små tärningar.

Börja med att fräsa lök och morötter i 2 msk smör i en panna, tillsätt paprika och kassler.

Låt allt steka några minuter.

Blanda ner 2 msk chilisås i pastan.

Krydda med salt och 1 tsk paprikapulver.


Torsdag:
Korv och vitkål i buljong: 

Koka 8 dl finstrimlad vitkål i 3 dl buljong i 8-10 minuter.

Lägg ner en burk osötade ananasringar och 400 g falukorv i bitar.

Sjud några minuter.

Strö över persilja.


Fredag:

Värmande gryta.


Lördag:

Kycklingklubbor med sallad.


Söndag:

Oxfärsbiffar special: 

Blanda ca 500 g nötfärs med 1 ägg, 1 msk potatismjöl, 1 dl vatten, salt och peppar.

Forma färsen till 4 stora biffar och stek dem i smör på medelstark värme.

När de fått fin färg på undersidan vänd dem och lägg på tomatskivor och 1 hyvlad ostskiva på varje biff.

Lägg lock på stekpannan och stek biffarna färdiga.

Servera med kokt potatis.

Måndag:

Färgglad gryta med vitlöksyoghurt:

Strimla ½ purjolök och 1 röd paprika. Skär 1 squash, 2 selleristjälkar, 200 g sockerärter och 1 paket djupfryst minimajs i bitar.

Bryn alltsammans hastigt i 2 msk olja.

Rör i grytan så grönsakerna inte bränner vid.

Riv lite färsk ingefära över, salta och peppra.

Späd med ca 2 dl grönsaksjuice.

Servera med 2 dl matlagningsyoghurt smaksatt med 1 pressad vitlöksklyfta.

Servera med kokt ris.


Tisdag:

Ostgratinerad kotlett:

Stek 4 kotletter jämnt bruna i lite smör.

Salta och peppra.

Lägg över i en form, häll 1 dl grönsaksbuljong blandad med 2 msk tomatpuré runtom.

Blanda 2 dl riven ost med 2 msk finhackade soltorkade tomater i olja, 1 finhackad vitlöksklyfta och ½ tsk smulad torkad salvia.

Fördela blandningen på kotletterna.

Gratinera ca 10 minuter i 225 graders varm ugn.

Servera med kokt ris.


Onsdag:
Rimmad torskfilé med äpple och pesto:

Dela 600 g djupfryst torskfilé i portionsbitar.

Gör en lag av 1 liter vatten, ½ msk salt, ½ msk socker och saften av ½ citron.

Lägg fisken att dra i lagen ca ½ timme.

Tag upp och låt fiskbitarna rinna av.

Stek fisken i 1 msk smör ca 5 minuter.

Salta och peppra. Tärna 1 äpple.

Lägg upp fiskbitarna på fat, fördela de tärnade äpplena och 3 msk pesto på fiskbitarna.

Servera med pressad potatis.


Torsdag:

Rödbetssoppa:

Strimla och fräs 500 g rödbetor, 1 morot, 200 g vitkål och 2 gula lökar i lite smör.

Tillsätt 1 liter buljong, 1 lagerblad, salt och peppar.

Sjud ca 15 minuter. Smaka av med 1½ msk vinäger och servera med strimlad kassler och 1 klick crème fraiche.


Fredag:

Hemgjorda hamburgare:

Blanda 700 g nötfärs med 2 äggulor, 2 tsk salt och ½ tsk svartpeppar.

Forma till biffar och stek dem i lite smör 2-3 minuter på varje sida.

Servera med sallad, hamburgerbröd, skivade tomater, finstrimlad rödlök och lite tomatketchup.


Lördag:

Laxpaj.


Söndag:

Skinkkalops.

Vecka 9 2025 (1) - Veckomatsedel

Av Maria - 2025-02-24 13:00

Måndag:

Risotto med avokado och bacon: 

Koka upp 2 dl ris och 4 dl grönsaksbuljong, låt koka 10 minuter.

Tillsätt 1 rödlök i klyftor och 2 morötter i skivor.

Koka ytterligare 10 minuter.

Stek 1 paket bacon och skär det i små bitar (låt det rinna av på hushållspapper).

Skär 2 avokador i bitar.

Pressa citron över avokadon, salta och peppra den.

Blanda avokadon och bacon med riset.


Tisdag:

Lasagne med keso och grönsaksröra: 

Skär 1 squash, 1 gul lök, 1 röd och 1 gul paprika i grova bitar.

Fräs dessa i 1 msk smör, tillsätt 1 bruk krossade tomater, 1½ msk grönsaksfond och drygt 1 msk basilika.

Smaksätt med salt och peppar och låt sjuda ca 10 minuter.

Varva 6-8 lasagneplattor, 1 burk keso (500 g) och grönsaksröran i en smord form.

Strö över 4 msk riven ost.

Tillaga i ugn 225 grader ca 30 minuter.


Onsdag:

Grillad korv med gurksallad: 

Stek 4-8 kryddstarka korvar i grillpanna.

Koka under tiden 4 portioner pasta, häll av vattnet och håll pastan varm.

Servera med gurksallad som blandas av 1 liten färsk riven gurka, 1 dl gourmet kesella, 1 msk senap, 1 tsk honung och 1 tsk örtsalt.


Torsdag:

Linssoppa: 

Fräs 1 gul lök i lite smör i en gryta.

Häll på 1 liter grönsaksbuljong.

Tillsätt 1 rå skalad potatis, skuren i bitar och 2 tsk timjan.

Koka i 10 minuter.

Tillsätt 3 dl välsköljda röda linser och ½ dl tomatpuré.

Koka soppan i 15 minuter och rör om lite så den blir simmig.

Pressa citron över soppan ock servera eventuellt med 1 klick lätt crème fraiche.


Fredag:

Lax special: 

Skär 500 g laxfilé i 2 cm stora träningar.

Skala och hacka 1 gul lök och 1 vitlöksklyfta.

Fräs löken i 1 msk smör tillsammans med 1 förpackning saffran (½ g) i en låg vid kastrull.

Späd med 2 dl crème fraiche och 1 dl vitt vin eller fiskbuljong.

Låt det koka upp och smaksätt med lite salt.

Lägg i laxbitarna och låt dem sjuda tills fiskköttet är fast och ljust, 3-5 minuter.

Servera med pressad potatis.


Lördag:

Basilikabollar.


Söndag:

Mandelgratinerad kotlett.

Vecka 8 2025 (1) - Veckomatsedel

Av Maria - 2025-02-17 13:00

Måndag:

Grönsakssoppa: 

Koka upp 1 liter vatten och 2 grönsaksbuljongtärningar.

Lägg ner djupfrysta blandade grönsaker i soppan.

Blanda ner 2 slantade chorizokorvar.

Låt soppan koka tills grönsakerna är mjuka.

Klipp över persilja.


Tisdag:

Makaronilasagne: 

Blanda 2 burkar tomatkross med 2 pressade vitlöksklyftor, 1 köttbuljongtärning och 2 msk hackad färsk basilika.

Varva 400 g kokta makaroner med 2 skivade stekta auberginer, 200 g tärnad rökt skinka, tomatsåsen och 200 g riven ost.

Avsluta med tomatsås och riven ost.

Gratinera i 200 grader ca 20 minuter.


Onsdag:

Citronfisk: 

Tina 400 g torskfilé och skär dem i portionsbitar.

Lägg dem i en smord form och strö över 1 tsk salt.

Blanda 2 dl lätt crème fraiche med ½ dl mjölk, 1 msk hummerfond, rivet skal av ½ citron och ½ tsk timjan.

Häll såsen över fisken och tillaga i 200 grader tills fiskköttet är vitt och fast, ca 20 minuter.

Servera med pressad potatis.


Torsdag:

Bakad potatis med kryddig keso: 

Tvätta och halvera 6 potatisar och lägg halvorna i en form.

Pensla med olja.

Smaksätt med rosmarin, salt och peppar.

Baka i ugnen i 225 grader ca 30 minuter.

Blanda 1 burk keso med 2 msk hackad gräslök, 2 msk hackad basilika, citronpeppar och salt.

Servera med rårivna morötter.


Fredag:

Italiensk bondpanna.


Lördag:

Annorlunda sillgratäng: 

Lägg 4 urvattnade salta sillfiléer i en smord form.

Fräs 3 hackade gula lökar i lite olja, blanda med 4 rårivna morötter, 3 syrliga äpplen, 4 msk tomatpuré, salt och peppar.

Lägg blandningen över sillen och strö över ströbröd.

Grädda i 200 grader ca 30 minuter.


Söndag:

Husets kasslergryta.

Ovido - Quiz & Flashcards