Foodish

Danska äppelskivor

Av Maria - 2025-01-22 07:15

Antal: ca 30 stycken


Ingredienser:
100 g smör
5 dl vetemjöl
4 msk Strösocker
1 tsk Vaniljsocker
1 tsk stött kardemumma
5 tsk bakpulver
3 dl mjölk
3 äggulor
1/2 citron, gärna obesprutad, rivet skal
3 äggvitor


Smält smör att pensla munkpannan med, florsocker pudra över och en god sylt att doppa dem i


Gör så här:

Smält smör och låt svalna något.
Blanda samman alla torra ingredienser.

Vispa ner mjölk, äggulor och smält smör samt rivet citronskal.
Vispa äggvitor till ett fast skum och vänd försiktigt ner dem i smeten.
Hetta upp en munkpanna och pensla med lite smält smör.
Klicka i smet så att det nästan fyller fördjupningarna i järnet.

Snurra runt dem ett halvt varv och grädda vidare tills genomgräddade.


Tips:

Använd ett grillspett eller en gaffel.


Lägg de färdiga äppleskivorna på en tallrik med florsocker.
Pudra över rikligt med florsocker när alla är färdiga och doppa dem i en god sylt och avnjut!

Äppel- & plommonmarmelad

Av Maria - 2025-01-21 13:30

Antal: 2 burkar


Ingredienser:
400 g plommon
400 g äpplen
1½ dl vatten
½ citron, saften
400 g Syltsocker


Gör så här:

Skålla, skala och kärna ur plommonen.

Skär dem i bitar.

Skala, kärna ur och dela äpplena i mindre bitar.

Lägg plommon, äpplen, vatten och citron i en kastrull och sjud under lock i 5-10 minuter.

Tillsätt syltsocker och koka i ytterligare 2 minuter.

Ta grytan från värmen och skumma noga.

Häll upp marmeladen på varma, väl rengjorda burkar.

Förslut.

Förvara svalt.

Svartvinbärssylt

Av Maria - 2025-01-19 13:30

Antal: 2 burkar


Ingredienser:
1 kg svarta vinbär
½ kg Syltsocker
½ dl vatten


Gör så här:

Rensa och skölj bären.

Lägg bär, syltsocker och vatten i en kastrull.

Låt koka i 3-4 minuter.

Skumma.

Häll upp sylten på varma och väl rengjorda burkar.

Förslut.

Förvara svalt.

Ingredienser:

500 g äpplen, t ex aroma
1½ dl Ljus Sirap
2 dl vatten
saft från ½ citron
200 g Syltsocker
1 tsk malen kardemumma


Gör så här:

Skala, kärna ur och skär äpplena i små bitar.
Blanda äpplen, sirap, vatten och citronsaft i en gryta och sjud under omrörning i cirka 10 minuter.
Tillsätt syltsocker och kardemumma och koka ytterligare 3–6 minuter.

Skumma noga om det behövs.
Häll upp på varma, väl rengjorda burkar.

Förvara kallt.

Kladdkaka med havregryn

Av Maria - 2025-01-17 12:15

Antal: beror på storleken av kakorna

Ugn: 175°C


Ingredienser:

300 g smör

5 dl socker

2 dl havregryn

4 ägg

3 dl vetemjöl

1½ dl kakao

1 msk vaniljsocker


Gör så här:

Smält smöret i en stor gryta och blanda i socker, havregryn och ägg.
Sikta till sist ner vetemjöl, kakao och vaniljsocker.
Bred ut smeten i en långpanna klädd med bakplåtspapper och grädda i 175°C.
Kakan får gärna vara lite "kladdkakeseg" när den kommer ut.
Skär den i rutor när den svalnat lite.

Ovido - Quiz & Flashcards