Körvel är namn på flera arter - trädgårdkörvel/dansk (kommersiellt vanligast), spansk, nål-, rot- och rödkörvel. Det är en flerårig lättodlad växt som blir ett par decimeter hög upp till en meter. Liknar en förvildad persilja och växer vilt i Sverige gärna kring gårdar. Den får gräddvita blomklasar som liknar hundlokans. Växten anses bra för matsmältningen. Förr trodde man den var bra mot pesten. Användes också förr i England som möbelpolityr.
Odla: Trädgårdskörvel (dansk körvel) sås flera gånger under säsongen, bäst i halvskuggit läge. Den kan även odlas inomhus. Jorden skall vara lätt och luftig. Vattna regelbundet. Spansk körvel trivs i lite fuktig, mullrik, lerhaltig jord och står gärna lite i skuggan. En planta brukar räcka då den med åren blir stor. Unga blad skördas hela säsongen.
SÅ ANVÄNDS KÖRVEL
Körvel används främst färsk i sallader, såser, soppor mm. Prova t.ex att byta ut rosmarinen till lamm mot torkad körvel. I Danmark lagar man körvelsoppa. Fröfrukterna används särskilt i bröd, men även i glass och vispad grädde. Hela mogna frön passar i t.ex en äppelpaj. Rotkörvel har ätbara, smak- och stärkelserika rötter som kokas och äts på samma sätt som jordärtskockor eller råa i sallad.