Lagerblad kommer från lagerbärsträdet, som i sydliga länder kan bli över 10 meter högt, men oftast är det lågväxande buskar. Vanligt förekommande i Medelhavsländerna. De läderaktiga bladen används torkade som krydda. Bladen torkas i mörkt rum. Av de svarta bären kan man utvinna olja och en slags senap, men bör undvikas pga innehåll av blåsyra.
Lagerkransar av lagerblad är ursprungligen en segersymbol av antikt ursprung. En akademiskt missuppfattning har lett till att lagerkransen i Sverige används vid akademiska avslutningar. Vid de pythiska spelen i Delfi infördes kransar som segersymbol. Eftersom guden Apollon var skaldekonstens beskyddare blev kransen senare även skaldernas äretecken.
SÅ ANVÄNDS LAGERBLAD
Lagerblad är en av de vanligaste kryddorna i matlagning och ingår alltid i bouquet garni (fransk kryddknippe). Bladsmaken är värmetålig varför de lämpar sig i långkok. Det har ingen större smakbetydelse om lagerbladet är färskt eller torkad. Bladen används på många sätt för att smaksätta mat; i fonder, marinader, stuvningar, tomaträtter, fisk, köttgrytor, pastejer, ättiksinläggningar, samt i puddingar och såser. Lagerblad är sällan ensamkrydda utan kombineras ofta med kryddpeppar, svarpeppar och timjan. Bladen har viss konserverande effekt, vilket utnyttjas t.ex för fikon som packas med lagerblad.