Antal: 3 bröd
Jäsning: Natten + ca 2 timmar
Ugn: 250 grader, 10 minuter + 200 grader, ca 1 timme
Ingredienser:
Dag 1:
5 dl helråg
5 dl solroskärnor
1 dl linfrön
2 msk salt
5 dl vatten
Dag 2:
50 g jäst
5 dl vatten
3 dl mörk brödsirap
7 dl grovt rågmjöl (ca 385 g)
7 dl vetemjöl (ca 420 g)
Gör så här:
Dag 1:
Mät upp råg, solrosfrön, linfrön och salt i en bunke.
Koka upp vattnet och häll det över fröblandningen.
Täck över bunken med plast, låt stå i kyl till nästa dag.
Dag 2:
Rör ut jästen med ljummet vatten (ca 37 grader) i en köksmaskin.
Tillsätt sirap, rågmjöl, vetemjöl och fröblandningen från dag 1.
Kör degen på låg hastighet i köksmaskinen ca 30 minuter.
Degen ska vara lös och kladdig.
Smörj 3 avlånga brödformar som rymmer 1½ liter.
Fördela degen i formarna och låt jäsa under bakduk ca 2 timmar.
Grädda 10 minuter i 250 grader.
Spreja ev. med lite vatten när formarna sätts in i ugnen, så får bröden en knaprigare yta.
Sänk värmen till 200 grader och grädda ytterligare 1 timme.
Stjälp upp bröden ur formarna och låt svalna på galler.
Vira in bröden i bakdukar och låt ligga till nästa dag innan de skärs upp.