Foodish

Danskt rågbröd

Av Maria - 2016-01-17 07:34

Antal: 3 bröd

Jäsning: Natten + ca 2 timmar

Ugn: 250 grader, 10 minuter + 200 grader, ca 1 timme


Ingredienser:

Dag 1:

5 dl helråg

5 dl solroskärnor

1 dl linfrön

2 msk salt

5 dl vatten


Dag 2:

50 g jäst

5 dl vatten

3 dl mörk brödsirap

7 dl grovt rågmjöl (ca 385 g)

7 dl vetemjöl (ca 420 g)


Gör så här:

Dag 1:

Mät upp råg, solrosfrön, linfrön och salt i en bunke.

Koka upp vattnet och häll det över fröblandningen.

Täck över bunken med plast, låt stå i kyl till nästa dag.


Dag 2:

Rör ut jästen med ljummet vatten (ca 37 grader) i en köksmaskin.

Tillsätt sirap, rågmjöl, vetemjöl och fröblandningen från dag 1.

Kör degen på låg hastighet i köksmaskinen ca 30 minuter.

Degen ska vara lös och kladdig.

Smörj 3 avlånga brödformar som rymmer 1½ liter.

Fördela degen i formarna och låt jäsa under bakduk ca 2 timmar.


Grädda 10 minuter i 250 grader.

Spreja ev. med lite vatten när formarna sätts in i ugnen, så får bröden en knaprigare yta.

Sänk värmen till 200 grader och grädda ytterligare 1 timme.

Stjälp upp bröden ur formarna och låt svalna på galler.

Vira in bröden i bakdukar och låt ligga till nästa dag innan de skärs upp.

 

Från

Blogg / Hemsida

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Ovido - Quiz & Flashcards