Antal: 1 mjuk kaka
Ugn: 175 grader, ca 1 timme
Ingredienser:
200 g margarin eller smör
2½ dl socker
3 ägg
1 dl grädde eller mjölk
4 dl (240 g) vetemjöl
1 tsk bakpulver
2 msk kakao
1 msk vaniljsocker eller rivet skal av ½ apelsin eller citron
Till formen:
Smör
Ströbröd
Gör så här:
Rör matfettet och sockret poröst.
Blanda ner ett i taget under fortsatt omrörning.
Tillsätt mjölet, bakpulvret och vätskan.
Lägg ungerfär 1/3 av smeten i en skål och blanda ner kakaon.
Smaksätt den ljusa smeten med vaniljsocket eller litet rivet apelsin- eller citronskal.
Smörj och brödbeströ en form 1½ liter.
Häll i ett lager ljus smet, därefter den mörka och resten av den ljusa.
Drag med en gaffel genom smeten så att den färdiga kakan får ett marmorerat utseende.
Grädda kakan i 175 graders ugnsvärme ca 1 timme.