Foodish

Veganskt julbröd

Av Maria - 2016-12-03 13:30

Ingredienser:

1½ dl spad från kokta kikärtor

6 katrinplommon

2 dl vatten

1 välmogen avocado

½ dl tahini, sesampasta

1 msk äppelcidervinäger



Mjöl/fröblandning: 2 dl chiamjöl, 1 dl (Risenta pofiber, ½ dl sesamfrön, ½ dl blå vallmofrön, ½ dl pumpakärnor)

aquafaba

2 msk svartkummin eller svarta sesamfrön

2 msk fiberhusk

1 msk bikarbonat

1-2 msk kanel

1 msk kardemumma

1 tsk malda nejlikor

1 tsk mald ingefära

ca 1 tsk salt


Gör så här:

Blötlägg de torkade plommonen i kokande vatten, låt stå över natten.

Lägg dem sen tillsammans med blötläggningsvattnet, vinägern i en mixer, mixa slätt.

Vill du inte använda katrinplommon så kan du ta 2 avocadon , sesampastan och avocado istället + 1 dl vatten.

Blanda samman alla torra ingredienser i en bunke och rör ner.

Vispa eller mixa aquafaban så den blir vit och skummig.

Vänd ner den i smeten och häll i en ugnsform på ca 1-1½ liter, smord med raps/olivolja.

Släta till ytan med slickepotten.

Grädda i nedre delen av ugnen på 200º i en timme, täck med folie efter halva tiden så brödet inte blir för mörkt.

Låt svalna en stund i formen, lossa lite försiktigt från kanten och botten med en stekspade och stjälp upp på galler för att kallna.

Svep in brödet i en ren bakduk, lägg i plastpåse i kylen att mogna till nästa dag.

Skär i skivor eftersom eller frys in i bitar eller skivor.

 

Från

Blogg / Hemsida

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Ovido - Quiz & Flashcards