Antal: 2 tjocka kakor
Ugn: 250 grader, ca 15 minuter
Jäsning: dubbel storlek + ca 25 minuter
Ingredienser:
50 g jäst
5 dl mjölk eller filmjölk
50 g smör eller margarin
1½ tsk salt
½ msk grovstött fänkål
½ msk grovstött anis
4 dl (220 g) kornmjöl
1 dl vetegroddar
6 dl (360 g) vetemjöl
Till att strö med:
Vetegroddar
Gör så här:
Smält matfettet, tillsätt mjölken och värm till 37 grader (värm försiktigt om du använder filmjölk så den inte skär sig).
Häll blandningen över den smulade jästen och rör om tills den löst sig.
Tillsätt salt, kryddor och vetegroddar och allt mjölet om du arbetar i maskin, i ett par omgångar om arbetar för hand.
Låt degen jäsa till dubbel storlek, ta upp den på bakbordet, dela degen mitt itu och baka ut till 2 tjocka kakor.
Sätt dem på smord plåt och låt jäsa ca 25 minuter.
Pensla före gräddningen med vatten och strö med vetegroddar.
Grädda i 250 grader, ca 15 minuter.