Antal: ca 24 stycken
Jäsning: ca ½ timme
Ugn: 250 grader, ca 7 minuter
Ingredienser:
50 g jäst
2 dl grädde
2 dl vatten
100 g smör eller margarin
1½ tsk salt
ca 12 dl (ca 720 g) vetemjöl
Till pensling:
Ägg eller äggvita
Vallmofrö
Gör så här:
Smält fettet, häll på grädde och vatten och värm till 37 grader.
Häll detta över den smulade jästen och tillsätt salt.
Blanda ner hälften av mjölet, arbeta degen och tillsätt resten av mjölet lite i sänder.
Strö mjöl över degen och låt den jäsa en dryg halvtimme.
Ta upp degen på bakbordet och arbeta den smidig och blank.
Kavla eller platta ut till 3 runda kakor i storlek ungefär som en mattallrik.
Sporra varje kaka i 8 delar och rulla från ytterkant mot mitten till gifflar.
Lägg på smorda plåtar - eller bakplåtspapper, pensla med ägg eller äggvita och strö på vallmofrö och grädda i 250 grader ca 7 minuter.