Antal: 4 portionspizzor
Jäsning: 2 timmar + 12 timmar + minst 1 dygn men helst 3 dygn
Ugn: 275-300 grader, 10-15 minuter
Ingredienser:
Pizzadeg:
25 g jäst
4 dl ljummet vatten
1 msk flingsalt
2 dl durumvetemjöl
5-6 dl vetemjöl special eller Manitoba Cream
Färsk tomatsås:
500 g körsbärstomater
1 röd chilipeppar
2 vitlöksklyftor
1 dl god olivolja
1 msk strösocker
2 tsk salt
Fyllning:
250 g svartkål
250 g grön sparris
1 röd paprika
250 g broccoli
1 silverlök
250 g buffelmozzarella
200 g riven parmesanost
1 dl god olivolja
1 kruka basilika
1-2 msk flingsalt
Gör så här:
Pizzadegen:
Rör ut jästen i vattnet och tillsätt salt och mjöl.
Knåda degen för hand i ca 20 minuter eller i en köksassistent i 10-15 minuter.
Degen ska vara fuktig, slät och smidig.
Täck bunken med plastfolie och låt jäsa i rumstemperatur i 2 timmar.
Ställ sedan in bunken i kylen i 12 timmar.
Ta upp degen på ett lätt mjölat bakbord och dela den i fyra lika stora bitar.
Forma till runda släta bullar och lägg degarna på en bricka klädd med bakplåtspapper som mjölats väl.
Täck degarna på brickan med plastfolie.
Ställ tillbaka degarna i kylen och låt stå minst 1 dygn, men gärna upp til 3 dygn för extra bra resultat.
Sätt ugnen på högsta värme, 275-300 grader.
Tryck ut fyra degbitar för hand på ett mjölat bakbord, eller plåtar klädda med mjölade bakplåtspapper, så att de blir tunna i mitten och får tjocka, fluffiga kanter.
Försök att inte knåda, endast trycka.
Tomatsås:
Skär bort kvistfästet på tomaterna och chilin och skala vitlöken.
Mixa tomater, chili och vitlök med olivolja, socker och salt till en grovhackad salsa.
Bred ut salsan över pizzabottnarna.
Fyllning:
Skär bort stammen som sitter i mitten av kålen, skär bort den nedre roten på sparrisen.
Skär kål, sparris, paprika och broccoli i grova bitar.
Skala och finstrimla löken.
Fördela grönsakerna och osten över pizzorna.
Grädda i ugnen i 10-15 minuter.
Toppa pizzorna med olivolja, basilika och flingsalt.