Foodish

Pizza med tomatsås & rostade grönsaker

Av Maria - 2020-04-29 04:45

Antal: 4 portionspizzor

Jäsning: 2 timmar + 12 timmar + minst 1 dygn men helst 3 dygn

Ugn: 275-300 grader, 10-15 minuter


Ingredienser:

Pizzadeg:

25 g jäst

4 dl ljummet vatten

1 msk flingsalt

2 dl durumvetemjöl

5-6 dl vetemjöl special eller Manitoba Cream


Färsk tomatsås:

500 g körsbärstomater

1 röd chilipeppar

2 vitlöksklyftor

1 dl god olivolja

1 msk strösocker

2 tsk salt


Fyllning:

250 g svartkål

250 g grön sparris

1 röd paprika

250 g broccoli

1 silverlök

250 g buffelmozzarella

200 g riven parmesanost

1 dl god olivolja

1 kruka basilika

1-2 msk flingsalt


Gör så här:

Pizzadegen:

Rör ut jästen i vattnet och tillsätt salt och mjöl.

Knåda degen för hand i ca 20 minuter eller i en köksassistent i 10-15 minuter.

Degen ska vara fuktig, slät och smidig.

Täck bunken med plastfolie och låt jäsa i rumstemperatur i 2 timmar.


Ställ sedan in bunken i kylen i 12 timmar.


Ta upp degen på ett lätt mjölat bakbord och dela den i fyra lika stora bitar.

Forma till runda släta bullar och lägg degarna på en bricka klädd med bakplåtspapper som mjölats väl.

Täck degarna på brickan med plastfolie.

Ställ tillbaka degarna i kylen och låt stå minst 1 dygn, men gärna upp til 3 dygn för extra bra resultat.


Sätt ugnen på högsta värme, 275-300 grader.

Tryck ut fyra degbitar för hand på ett mjölat bakbord, eller plåtar klädda med mjölade bakplåtspapper, så att de blir tunna i mitten och får tjocka, fluffiga kanter.

Försök att inte knåda, endast trycka.


Tomatsås:

Skär bort kvistfästet på tomaterna och chilin och skala vitlöken.

Mixa tomater, chili och vitlök med olivolja, socker och salt till en grovhackad salsa.

Bred ut salsan över pizzabottnarna.


Fyllning:

Skär bort stammen som sitter i mitten av kålen, skär bort den nedre roten på sparrisen.

Skär kål, sparris, paprika och broccoli i grova bitar.

Skala och finstrimla löken.


Fördela grönsakerna och osten över pizzorna.

Grädda i ugnen i 10-15 minuter.

Toppa pizzorna med olivolja, basilika och flingsalt.

 

Från

Blogg / Hemsida

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Ovido - Quiz & Flashcards