Jästid: 20 minuter
Ugn: 250°C, ca 20 minuter
Ingredienser:
Pizzadeg:
25 g jäst
1½ dl fingervarmt vatten
1 msk olivolja
1 tsk salt
4 dl dinkelfullkornsmjöl
1 dl ajvar relish, mild
Salt
Svartpeppar
Kronärtskockskräm:
2 burkar inlagda kronärtskockor
2 vitlöksklyftor
Rivet skal av 1 citron
2 msk hackad färsk parmesanost
Salt
Svartpeppar
Topping:
1 gurka
5 kvisttomater
Salt
Svartpeppar
150 g färsk bladspenat
1 liten burk svarta oliver
½ rödlök
1 msk god olivolja
2 msk hackad färsk persilja
Saften av 1 citron
50 g rostade pinjenötter
Gör så här:
Pizzadegen:
Sätt ugnen på 250°C.
Smula ned jästen i en bunke tillsammans med fingervarmt vatten.
Tillsätt olivolja, salt och 3½ dl av mjölet.
Arbeta till jämn deg som är blank och smidig.
Låt jäsa övertäckt i ca 20 minuter.
Fördela degen mycket tunt i en långpanna.
Bred ajvar relish över hela pizzadegen.
Strö på salt och peppar. Grädda i ugnen i 20 minuter eller tills kanterna fått färg.
Låt svalna lite.
Kronärtskockskräm:
Mixa kronärtskockorna och vitlök i en mixer.
Tillsätt citronskal, persilja och parmesanost.
Smaka av med salt och peppar.
Bred krämen över pizzan.
Skär gurka och tomat i tunna skivor och fördela i två lager på pizzan.
Strö på salt och peppar.
Fördela bladspenat över och toppa med svarta oliver.
Skär mycket tunna ringar av rödlöken och fördela över pizzan.
Häll på lite olivolja och strö persilja över pizzan.
Droppa citronsaft över och strö över rostade pinjenötter.
Servera.
Man kan även toppa med t.ex färska skaldjur, grillad kyckling eller parmaskinka om man vill.