Foodish

Ulrikas rawfoodpizza (GI-mat)

Av Maria - 2020-06-27 16:00

Antal: 1 långpannepizza

Jästid: 20 minuter

Ugn: 250°C, ca 20 minuter


Ingredienser:

Pizzadeg:

25 g jäst

1½ dl fingervarmt vatten

1 msk olivolja

1 tsk salt

4 dl dinkelfullkornsmjöl


1 dl ajvar relish, mild

Salt

Svartpeppar


Kronärtskockskräm:

2 burkar inlagda kronärtskockor

2 vitlöksklyftor

Rivet skal av 1 citron

2 msk hackad färsk parmesanost

Salt

Svartpeppar


Topping:

1 gurka

5 kvisttomater

Salt

Svartpeppar

150 g färsk bladspenat

1 liten burk svarta oliver

½ rödlök

1 msk god olivolja

2 msk hackad färsk persilja

Saften av 1 citron

50 g rostade pinjenötter


Gör så här:

Pizzadegen: 
Sätt ugnen på 250°C.
Smula ned jästen i en bunke tillsammans med fingervarmt vatten.
Tillsätt olivolja, salt och 3½ dl av mjölet.
Arbeta till jämn deg som är blank och smidig.
Låt jäsa övertäckt i ca 20 minuter.

Fördela degen mycket tunt i en långpanna.
Bred ajvar relish över hela pizzadegen.
Strö på salt och peppar. Grädda i ugnen i 20 minuter eller tills kanterna fått färg.
Låt svalna lite.

Kronärtskockskräm: 
Mixa kronärtskockorna och vitlök i en mixer.
Tillsätt citronskal, persilja och parmesanost.
Smaka av med salt och peppar.

Bred krämen över pizzan.
Skär gurka och tomat i tunna skivor och fördela i två lager på pizzan.
Strö på salt och peppar.
Fördela bladspenat över och toppa med svarta oliver.
Skär mycket tunna ringar av rödlöken och fördela över pizzan.
Häll på lite olivolja och strö persilja över pizzan.
Droppa citronsaft över och strö över rostade pinjenötter.
Servera.
Man kan även toppa med t.ex färska skaldjur, grillad kyckling eller parmaskinka om man vill.
 

Från

Blogg / Hemsida

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Ovido - Quiz & Flashcards