Antal: 2 liter, stor burk
Ingredienser:
Ca 500 g äpplen
Ca 500 g päron
Ca 500 g plommon
Lag:
9 dl vatten
3 dl strösocker
1 kanelstång
1 vaniljstång
1 krm natriumbensoat
Gör så här:
Skala äpplena och päronen och skär i klyftor.
Skölj plommonen, dela dem och ta ur kärnorna.
Är plommonen större, skär i klyftor.
Varva frukten i en väl rengjord glasburk som rymmer 2 liter eller ta två mindre burkar.
Häll vatten, socker och kanel i en kastrull.
Klyv vaniljstången på längden och skrapa ner fröna, lägg även ner själva stången.
Koka ihop lagen under lock ca 5 minuter.
Tillsätt natriumbensoat i lagen, det ökar hållbarheten.
Häll den varma lagen över frukten.
Det är viktigt att lagen täcker frukten, annars jäser den .
Sätt på lock och låt svalna.
Förvara i kylen.
Den här inläggningen är lika god till frukostyoghurten med müsli som dessert tillsammans med vaniljglass.