Ingredienser:
½ kg nektariner
½ kg plommon
1 st citron (saft o rivet skal)
3 cm (knappt) färsk ingefära
550 gram syltsocker med pektin
1 krm natriumbensoat
Gör så här:
Skär ett kryss i toppen av nektariner och plommon.
Koka upp en gryta med vatten.
Lägg ner den snittade frukten i ca en halv minut.
Ta upp dem med hålslev och spola på kallt vatten.
Dra av skalet.
Kärna ur och lägg fruktköttet i en tjockbottnad gryta.
Skär nektarinköttet i ganska tunna skivor.
(Är plommonen svåra att urkärna, så räkna dem och plocka upp kärnorna under kokningen.)
Skrubba citronen väl.
Riv eller zesta skalet ner i grytan.
Pressa ur saften och se till att inte kärnorna åker ner i grytan.
Skala ingefäran och riv ner köttet i grytan.
Häll ner en bottenskyla vatten i grytan.
Koka upp och låt sjuda i 30 min.
Rör om då och då.
Tillsätt socker och rör om till det smält.
Låt sjuda ca 3 min.
Kolla om färdigt via marmeladprov.
Häll lite marmelad på ett litet fat och ställ i frys eller kyl en stund.
Dra en sked genom.
Rinner inte fåran igen så är det klart.
(OBS! Det får ej koka längre än 10 minuter med sockret för det kan bli segt.)
Lös upp natriumbensoat i lite av massan och rör sen ner det i grytan.
Häll upp på väl rengjorda och sköljda (med Atamon el. ren sprit) glasburkar.
Sätt på locken och vänd dem upp och ner, så att vakuum bildas.