Antal: 4-6 portionspizzor
Ingredienser:
10 g / 2 tsk färsk jäst
400 g / 4 dl kallt vatten
15 g / 1 msk olivolja
540 g / 9 dl vetemjöl special
10 g / 2 tsk salt
Gör så här:
Blanda degen:
Blanda ut jästen i vattnet och olja tillsätt sedan mjöl och salt.
Rör kort tills allt blandats ordentligt och låt degen vila i 30 minuter.
Vila och vik:
Doppa handen i vatten och ta sedan tag i degens kant med ena handen.
Dra ut degen en aning och vik in mot mitten.
Ta ett nytt tag, dra i degen och vik in mot mitten på nytt.
Upprepa tills du kommit varvet runt.
Det här momentet gör du totalt 3 gånger med 30 minuters mellanrum.
När du sträckt degen tredje och sista gången låter du den jäsa i ungefär 1 timme.
Här har du tid att koka tomatsås och fixa toppingen klar samt få grillen riktigt varm.
Baka ut pizzorna:
Skrapa ut degen på ett ordentligt mjölat bakplåtspapper.
Dela den i fyra-sex delar.
Dra ut varje del med hjälp av mjölade händer så att den blir tallriksstor.
Bred ut tomatsås på en botten i taget och strö över ost och valfri topping.
Baka av pizzorna:
Dra ned bakplåtspappret med pizzan på en bricka och låt sedan pappret glida av på den varma grillen. Grilla under lock tills pizzan fått fin färg.