Foodish

Frön

Av Maria - 2021-01-27 16:00

Frön:

Växternas frön och kärnor kan användas i matlagning och bakning på många olika sätt.

En del frön, som till exempel quinoa, är ett alternativ till ris eller pasta.

Andra frön, som vallmofrön och sesamfrön, används mer som dekoration och krydda.


Alfalfafrön:

Små näringsrika frön som framförallt används till groddning.


Amarantfrön:

Stärkelserika frön från Sydamerika och Indien.

Kallas även för inkavete.


Hirs:

Skalade hirsfrön används på samma sätt som ris.

Det finns även hirsflingor.


Linfrön:

Fiberrika frön som även innehåller omega-3-fettsyror.

Kan blandas ner i müsli, gröt eller bröd.

Linfrön innehåller vätecyanid och är inte hälsosamt i stora mängder.

Livsmedelsverket rekommenderar därför hela linfrön istället för krossade och inte mer än 1-2 matskedar per dag.


Quinoa:

Fröna kan användas som alternativ till ris, potatis eller pasta eller som ingrediens i sallader och grytor.

Kan även användas i bakning.


Vallmofrön:

Frön från vallmo.

Det finns blåa och vita vallmofrön.

Används som dekoration och krydda i bröd och kakor.


Sesamfrön:

Frön från en ört som odlas i Asien och Central- och Sydamerika.

Fröna används vid bakning och matlagning.

Av sesamfrön tillverkas sesamolja som används främst i asiatisk matlagning.

Det finns svarta och ljusa sesamfrön.


Solroskärnor:

Kärnorna har en mild nötsmak och kan användas i bröd, matlagning, sallader, müslil m.m

Rosta dem gärna.

Solroskärnor i en bröddeg med bikarbonat istället för jäst får grön färg.


Psylliumfrö:

Kallas även för loppfrön.

Innehåller gelbildande fibrer som påverkar matsmältningen positivt.

Fröna går genom kroppen utan att brytas ner.

Används i müsli, gröt och bröd.


Pumpakärnor:

Pumpakärnor kan användas i bröd, matlagning, sallader, müsli m.m

Rosta dem gärna.

 

Från

Blogg / Hemsida

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Ovido - Quiz & Flashcards