Foodish

Om resultatet vid brödbak inte blir bra.............

Av Maria - 2021-05-02 18:45

Om brödet inte jäser som det ska kan det bero på:

Att degvätskan är sval - vänta allstå lite till.
Att degen står på en så varm plats att jästsvamparna dör.
Att jästen, eller surdegen, är för gammal.

Surdegen kan också vara omogen.
 
Om brödet sjunker efter jäsningen kan det bero på:

Att brödet jäst för länge.
 
Om brödet har en degrand i bottnen när det är färdiggräddat kan det bero på:

Att ugnstemperaturen varit för låg.

Att brödet tagits ur ugnen för tidigt.
Att bröden legat nära varandra under gräddningen.


Om brödet blir kompakt kan det bero på:

Att degen bearbetats för lite och inte blivit elastisk nog.

Att det är för mycket fett i degen eller att fettet lagts i innan degvätskan tillsatts.
Att brödet fått jäsa för kort tid på plåten.


Om brödet är allt för storporigt kan det bero på:

Att mjölet inte blandats i ordentligt.

Blanda i mjölet portionsvis och se till att degen är blank och släpper bunken innan den sätts på jäsning.
Att degen fått jäsa i alltför varm miljö.


Om brödet blir hårt kan det bero på:

Att för mycket mjöl arbetats in i degen.

Degen ska vara mitt emellan mjuk och fast.


Fler tips:

En vetedeg ska vara mjukare än en rågdeg.
Ju grövre brödet är desto längre tid ska det jäsa.

Dessutom ska grovt bröd i regel ha lägre ugnstemperatur och längre gräddningstid.
Sätt inte in brödet i ugnen förrän den hållit den bestämda temperaturen i minst 10 minuter.

 

Från

Blogg / Hemsida

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Ovido - Quiz & Flashcards