Foodish

Småbröd

Av Maria - 2021-05-28 07:15

Småbröd

Småkakor finns i oändliga varianter.

De kan kavlas, spritsas, klickas eller bakas i formar.

Kakdegar blir bäst i matberedare.

Börja med mjöl och socker i skålen, tillsätt kallt smör i tärningar och kör till en smulig massa.

Tillsägg ägg, äggula eller vätska och kör snabbt ihop till en deg.

Kör du för länge riskerar degen att bli seg.

Du kan också blanda degen på samma sätt med fingertopparna.

Men arbeta inte smöret för länge, då riskerar det att bli för mjukt och degen blir kladdig.

Mördegar kräver ingen jästid men kan behöva vila i kylskåp.

Då sväller mjölet och degen håller ihop bättre när den kavlas.

Degar som ska gräddas i formar trycks ut direkt i formen och får vila därefter.

Smörj eventuellt formen så släpper kakorna lättare.

Låt kakorna vila efter gräddning innan de stjälps ut, då lossar de lättare.

Maränger kan bakas på olika sätt för olika karaktär.

Maränger som ska vara lite sega görs av sjuden smet, torra maränger av kallvispad smet.


Vad gick fel?

Flyter kakorna ut är det för lite mjöl och blir kakorna hårda är det för mycket mjöl.

Äggens storlek spelar också roll för konsistensen när man gör deg till småkakor men också till mjuka kakor.

Används stora ägg kan man behöva tillsätta lite mer mjöl.

Oftast är det medelstora ägg man utgår ifrån i recepten.


Förvaring

Småkakor går utmärkt att frysa.

Packa väl i tättslutande burkar eller folieformar.

Är kakorna inte så ömtåliga går de att packa i tjocka plastpåsar.

I frys som håller -18 grader kan kakorna förvaras ca 3 månader.

Kakor tinar snabbt.

Maränger ska inte frysas utan förvaras i burkar på torr plats.

 

Från

Blogg / Hemsida

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Ovido - Quiz & Flashcards