Foodish

Gorån

Av Maria - 2023-06-22 10:00

Antal: ca 30 laggar = 90 kakor


Ingredienser:

2 ägg

1½ dl strösocker

1 dl vispgrädde

Finrivet skal av 1/4 citron

9 dl vetemjöl

250 g mjukt smör


Gör så här:

Vispa äggen pösiga med sockret.

Vispa grädden till fast skum och vänd ner det i äggpöset tillsammans med citronskal.

Blanda ner så mycket av mjölet att en matsked står upprest i degen, ca 4 dl.

Använd resten av mjölet till kavlingen.

Strö mjöl på bakbordet och kavla ut degen med lägg hand.

Bred ut hälften av smöret på 1/4 av degytan.

Vik ihop degen och klappa in smöret lätt med kaveln.

Mjöla så att det inte klibbar, men ju mindre mjöl desto bättre blir kakorna.

Vik och klappa på samma sätt 3-4 gånger innan degen kavlas ut och resten av smöret arbetas in på samma sätt.

Vik ihop degen, täck över och låt den vila svalt till nästa dag.


Kavla ut lite av degen i taget till ca 2 mm tunna sjok.

Skär ut degplattor efter en mall som klippts till efter järnet.

Grädda kakorna gyllene i hett järn.

Såga isär kakorna med en vass brödsåg på alldeles plant underlag, annars spricker kakorna.

 

Från

Blogg / Hemsida

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Ovido - Quiz & Flashcards