Antal: 25 stycken
Jäsning: över natten + ca 45 minuter
Ugn: 250 grader, 5-10 minuter
Ingredienser:
25 g jäst
1½ dl vatten
3 stora ägg
1 tsk salt
½ msk socker
12-14 dl (720-840 g) vetemjöl
250 g smör eller margarin, rumsvarmt
Till pensling:
Ägg
Gör så här:
Värm vattnet till 37 grader och häll det över den smulade jästen.
Tillsätt de uppvispade äggen, salt och socker samt hälften av mjölet.
Arbeta degen blank.
Rör smöret och blanda ner det i degen tillsammans med mjölet - ta undan ca 2½ dl till utbakning.
Strö degen med lite mjöl, täck med plastfilm eller aluminiumfolie och ställ den kallt att jäsa över natten.
Ta upp degen, arbeta snabbt ihop den med resten av mjölet och rulla ut till 2 längder.
Dela varje längd i ca 12 bitar, rulla till släta bullar och lägg i pappersformar.
Tryck till bullarna tvärs över med skaftet av en bordskniv och låt bullarna jäsa ca 45 minuter.
Pensla med uppvispat ägg och grädda i 250 grader 5-10 minuter.