Antal: 4 portioner
Ingredienser:
½-3/4 kg tunnbringa
2 tsk salt
2 krm svartpeppar
2 vitlöksklyfta
rivet skal av ½ citron
basilika
eller 1 msk senapsfrö
2 tsk salt
Gör så här:
Rullen görs av tunnbringa med slaksidan kvar.
Den kan antingen ugnsbakas i foliepaket eller kokas i saltat vatten.
Passar bäst att servera kall och tunt skivad, som smörgåsmat, t ex på julbordet.
Lägg bringan med köttsidan upp.
Skär med vass kniv tätt intill revbenen genom den övre hinnan.
Bryt sedan loss revbenen.
Strö över salt, peppar, ev skalad pressad vitlök eller vitlökspulver, dessutom rivet citronskal, smulad örtkrydda och hackad persilja eller senapsfrön och hackad dill.
Rulla ihop till en fast rulle och bind ihop den med steksnöre.
Extra smaksättning:
Rivet skal av ½ citron + 1 tsk oregano eller basilika + 1 dl hackad persilja eller 1 msk gult senapsfrö + 1 dl hackad dill.
I ugn:
Ugnstemperatur 175ºC.
Svep in rullen i aluminiumfolie, lägg paketet i en ugnssäker form och sätt in den mitt i ugnen.
Låt stå 1 1/4 timme.
Låt rullen kallna i folien.
I gryta:
Lägg rullen i en gryta.
Mät upp och häll på kallt eller varmt vatten tills rullen är täckt.
Koka upp, tillsätt salt och koka under lock på svag värme ca 1 timme.
Låt rullen kallna i spadet.
Förvara den sedan i folie.
Håller sig ca 1 vecka i kylskåp och kan även frysas.