Ingredienser:
2 kg rödbetor
1½ l vatten
2 tsk salt
Lag:
1 l rödbetsspad
1 dl ren ättika 24% eller 2 dl ättiksprit 12%
1 msk salt
2½ dl Socker
10 kryddpepparkorn
10 kryddnejlikor
1 bit pepparrot
Gör så här:
Tvätta rödbetorna mycket noga.
Skär bort blasten.
Koka upp salt och vatten.
Lägg i rödbetorna och koka dem mjuka.
Skölj dem under kallt vatten tills de är kalla.
Tag bort skalet. Spara spadet.
Skiva rödbetorna och lägg dem på varma, väl rengjorda burkar.
Skala pepparroten och lägg ett par bitar i varje burk.
Koka upp rödbetsspad, ättika, salt, socker, kryddpepparkorn och kryddnejlikor till lagen.
Skumma väl.
Häll den heta lagen över rödbetorna.
Förslut.
Låt stå 4 veckor innan de serveras.
Förvaras svalt.