Jäsning: 45 minuter + ca 30 minuter
Ugn: 250 grader, ca 8-10 minuter
Ingredienser:
50 g jäst
6 dl mjölk, 37°
2 dl havregryn
75 g smält smör
2 tsk salt
2 msk strösocker
1 ägg
5 dl rågsikt
7-9 dl vetemjöl
Gör så här:
Smula ner jästen i en bunke och tillsätt mjölken, smöret och havregrynen.
Rör om och låt stå och svälla ca 15 minuter.
Tillsätt salt, socker, ägg, rågsikt och vetemjöl, lite i taget.
Knåda till en smidig deg och låt jäsa 45 minuter.
Kavla ut degen 1 1/2 cm tjock och tryck ut runda bröd ca 10 cm i diameter med tex ett glas.
Lägg på en plåt med bakplåtspapper, nagga dom och pudra över lite mjöl.
Låt dom jäsa under bakduk ca 30 minuter.
Sätt ugnen på 250°.
Grädda mitt i ugnen i ca 8-10 minuter tills de får fin färg.
Låt svalna på galler under en bakduk.