Antal: 2 bröd
Jäsning: ca 1 timme + 30-45 minuter
Ugn: 200 grader, ca 30 minuter
Ingredienser:
50 g jäst
5 dl vatten
0,5 dl matolja
1 tsk salt
1 msk strösocker
Ca 13 dl vetemjöl
Gör så här:
Smula jästen i en degbunke.
Värm vattnet i en kastrull till 37°C.
Häll på lite av vattnet över jästen och rör tills det är upplöst.
Häll på resten av vattnet, olja, salt och strösocker.
Rör om.
Tillsätt mjölet, lite i taget och arbeta ihop till en deg.
Låt jäsa under bakhandduk i rumstemperatur till dubbel storlek i ca 1 timme.
Häll upp degen i smorda brödformar som rymmer ca 1,5 liter.
Degen ska alltså inte knådas utan bara försök fördela den i formarna.
Låt jäsa ca 30-45 minuter till dubbel storlek.
Grädda i nedre delen av ugnen i ca 200°C i ca 30 minuter tills de fått fin färg och är genomgräddade.
Stjälp upp bröden och låt svalna på galler under bakhandduk.