Antal: ca 20 stycken
Jäsning: 45 minuter + 30 minuter
Ugn: 200grader, 12-15 minuter
Ingredienser:
50 g jäst
5 dl mjölk
1 msk olja
1 tsk salt
1 msk sirap
ca 12 dl kärnvetemjöl
2 1/2 dl havregryn
1/2 dl solrosfrön
1/2 dl linfrön
Till pensling:
1 ägg
Gör så här:
Smula jästen i en bunke.
Värm mjölken till 37 grader och slå den över jästen så att den löser sig.
Blanda i olja, salt och sirap.
Tillsätt därefter havregryn, solrosfrön och linfrön.
Blanda i kärnvetemjölet, lite i taget, tills en fin deg bildats som släpper från bunkens kanter.
Knåda degen för hand eller med maskin i 5 minuter till.
Jäs i 45 minuter.
Knåda degen lite till, dela den i två delar.
Rulla ut varje del till en orm.
Dela varje orm i 10 bitar.
Lägg bitarna på en plåt med bakplåtspapper.
Sätt ugnen på 200 grader.
Jäs ytterligare 30 minuter.
Vispa upp ett ägg och pensla frallorna med äggvispet.
Strö över lite havregryn, solrosfrön och linfrö över varje fralla.
Grädda i mitten av ugnen i 12-15 minuter.
Låt svalna på galler.