Antal: 2 längder
Jäsning: 40 minuter & 40 minuter
Ugn: 200 grader, 15-20 minuter
Ingredienser:
2½ dl mjölk
25 g jäst
7 dl (420 g) vetemjöl eller vetemjöl special
1 krm salt
½ dl strösocker
1 tsk malen eller stött kardemumma
75 g rumsvarmt smör
Fyllning:
100 g (knappt 2 dl) skalade pistaschnötter
75 g mandelmassa
50 g rumsvarmt smör
Pensling & garnering:
ägg
pärlsocker och grovt hackade pistaschnötter
Gör så här:
Degen:
Ljumma mjölken till fingervärme och rör ner jästen i däri.
Blanda mjöl, salt, socker och kardemumma och rör ner i degspadet.
Tillsätt smöret i klickar och arbeta ihop till en deg.
Knåda degen ordentligt, 5 minuter i hushållsmaskin eller 10 minuter för hand.
Låt degen jäsa övertäckt i minst 40 minuter.
Gör under tiden fyllningen:
Om du använder saltade pistaschnötter, skölj dem och låt rinna av.
Mixa pistaschnötterna ganska fint i en matberedare eller med en mixerstav.
Arbeta ihop nötterna med mandelmassan och smöret till en tjock smet.
Degen:
Dela degen i två bitar och kavla ut bitarna till rektanglar.
Bred fyllningen i ett jämnt lager på rektanglarna och rulla ihop till två rullar på samma sätt som när du gör kanelbullar.
Lägg rullarna med skarven neråt på en plåt klädd med bakplåtspapper.
Klipp sneda jack längs med toppen av rullen med en sax och lägg snitten omväxlande åt ena och andra hållet så att flätlikande mönster uppstår.
Låt längderna jäsa övertäckta i ca 40 minuter.
Garnering & ugn:
Vispa ihop ägget lätt, pensla längderna och strö över pärlsocker och hackade pistaschnötter.
Grädda i nedre delen av ugnen i 200 grader i 15-20 minuter.