Till 1 stort bröd:
100 g jäst
6½ dl coca-cola
½ dl majsolja
2 tsk salt
½ dl mörk sirap
1 msk ättikssprit (12%)
1 dl potatismjöl
1 liter grovt rågmjöl (550 g)
8-9 dl vetemjöl special (480-540 g)
Gör så här:
Smula jästen i en bunke eller hushållsmaskin.
Rör ut den i lite av colan.
Tillsätt resten av colan, olja, salt, sirap, ättika, potatismjöl, rågmjöl och vetemjöl special.
Arbeta kraftigt ihop till en jämn och smidig deg.
Ta upp degen på mjölad arbetsbänk och forma den till en rund bulle.
Mjöla en rund ganska stor brödkorg och lägg i degen med den jämna sidan nedåt.
Låt jäsa under bakduk ca 1 timme.
Sätt ungen på 225°C.
Stjälp upp brödet på en plåt med bakplåtspapper och grädda i nedre delen av ugnen 15 minuter, sänk temperaturen till 175°C och grädda ytterligare ca 35 minuter.
Ta ut brödet och låt det kallna på galler under bakduk.