Antal: ca 12 bitar
Ugn: 200º, ca 10 minuter + ca 12 minuter
Ingredienser:
2½ dl vetemjöl (150 g)
1½ msk strösocker
2 krm salt
125 g kylskåpskallt smör
Fyllning:
3 ägg
2 dl strösocker
½ dl vetemjöl (30 g)
2 tsk vaniljsocker
2 citroner (gärna ekologiska), finrivet skal
1¼ dl nypressad citronsaft (ca 2 citroner)
Ev. florsocker till pudring
Gör så här:
Sätt ugnen på 200º.
Blanda mjöl, socker och salt och tillsätt det kalla smöret i bitar.
Nyp ihop fingertopparna till en deg, eller kör snabbt ihop i matberedare.
Klä en ugnsform, ca 21*21 cm, med bakplåtspapper.
Tryck ut degen i jämnt lager i botten av formen och grädda i mitten av ugnen i ca 10 minuter, tills degen börjar få lite färg.
Fyllning:
Rör under tiden ihop ägg och socker.
Vispa ner mjöl och vaniljsocker och därefter skal och saft av citronerna.
Häll den lösa smeten i formen och grädda i ytterligare ca 12 minuter tills kakan har stannat, men fortfarande kladdig.
Låt svalna och skär sedan kakan i rutor.
Pudra ev. med lite florsocker, och förvara svalt fram till serveringen.