Foodish

Citronrutor

Av Maria - 2024-07-30 07:45

Antal: ca 12 bitar

Ugn: 200º, ca 10 minuter + ca 12 minuter


Ingredienser:
2½ dl vetemjöl (150 g)

1½ msk strösocker

2 krm salt

125 g kylskåpskallt smör


Fyllning:

3 ägg

2 dl strösocker

½ dl vetemjöl (30 g)

2 tsk vaniljsocker

2 citroner (gärna ekologiska), finrivet skal

1¼ dl nypressad citronsaft (ca 2 citroner)

Ev. florsocker till pudring


Gör så här:
Sätt ugnen på 200º.

Blanda mjöl, socker och salt och tillsätt det kalla smöret i bitar.

Nyp ihop fingertopparna till en deg, eller kör snabbt ihop i matberedare.

Klä en ugnsform, ca 21*21 cm, med bakplåtspapper.

Tryck ut degen i jämnt lager i botten av formen och grädda i mitten av ugnen i ca 10 minuter, tills degen börjar få lite färg.


Fyllning:
Rör under tiden ihop ägg och socker.

Vispa ner mjöl och vaniljsocker och därefter skal och saft av citronerna.

Häll den lösa smeten i formen och grädda i ytterligare ca 12 minuter tills kakan har stannat, men fortfarande kladdig.


Låt svalna och skär sedan kakan i rutor.

Pudra ev. med lite florsocker, och förvara svalt fram till serveringen.

 

Från

Blogg / Hemsida

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Ovido - Quiz & Flashcards