Antal: 16 stycken
Ingredienser:
4 dl vetemjöl
½ dl socker
1/4 tsk malen kardemumma
2 tsk bakpulver
1 krm salt
2 msk rumsvarmt smör
2 dl ljummet vatten
1/4 dl mjölk
1 ägg
7 dl neutral olja, t ex majs- eller rapsolja
Gör så här:
Blanda de torra ingredienserna i en skål.
Smula sönder smöret i mjölblandningen.
Vispa samman vatten, mjölk och ägg.
Häll blandningen i skålen och arbeta ihop till en jämn smet med en slev.
Häll olja i en tjockbottnad hög kastrull, upp till 5-6 centimeter från kastrullens botten.
Eller använd en fritös.
Hetta upp oljan till 170-180°.
Kontrollera temperaturen med en stektermometer eller en bit vitt bröd, som ska bli gyllenbrunt på 1 minut.
Ta upp 1−2 matskedar av smeten och lägg ner i den heta oljan, det går lättast med två matskedar.
Lägg i några klickar åt gången och fritera cirka 4 minuter, 2 minuter per sida.
Bollarna ska vara gyllenbruna.
Ta upp och låt dem rinna av på hushållspapper.