Dag 1
1 dl vatten, ca 40°C
1 dl grovt rågmjöl
ev 100 g rårivet äpple eller 1 msk honung eller 10 g (ca ¼ pkt) jäst
Dag 3 eller 4
1 l vatten, ca 40°C
1 l grovt rågmjöl
Dag 1
Blanda vatten och mjöl (och ev äpple, honung eller jäst) i en rostfri bunke som rymmer 3-4 l.
Täck över med en bakduk och låt bunken stå rumstemperatur 3 dygn (eller 2 dygn om äpple, honung eller jäst tillsatts).
Rör om varje dag.
Dag 3 eller 4
Tillsätt vatten och mjöl till den första degen och blanda till en lös deg.
Täck över igen med bakduken och låt stå i rumstemperatur ytterligare 1 dag.
Dag 4 eller 5
Använd degen direkt enligt recept eller dela upp den i mindre portioner och frys in.
Surdeg är hållbar i kylskåp ca 1 vecka och i frysen ca 1 år.
Tina surdegen och låt den få rumstemperatur innan den används till bakning.
Man kan utgå från den tinade, rumstempererade surdegen och fortsätta från dag 3 eller 4.