Antal: 8-10 stycken
Ingredienser:
25 g jäst
3 dl vatten
1 tsk salt
2 msk olja
2½ dl rågsikt
6-7 dl specialvetemjöl
Gör så här:
Smula ner jästen i en degbunke.
Värm vattnet till fingervärme (37°C).
Lös upp jästen i degspadet.
Tillsätt salt, olja, rågsikt och vetemjöl.
Arbeta degen till en blank och smidig deg.
Ta upp degen på mjölat bakbord.
Dela den i 8-10 jämnstora bitar.
Forma dem till släta bullar.
Låt dem jäsa under bakduk ca 20 minuter.
Kavla ut bullarna snabbt till knappt centimeter-tjocka eventuellt lite ovala kakor.
Kavla bara på en sida!
Vänd kakorna och lägg dem på plåtar med bakplåtspapper.
Grädda omedelbart mitt i ugnen i 275°C i 5-7 minuter.
Låt dem kallna under bakduk på galler.
Dessa blir lätta, luftiga bröd som är ihåliga.
Vid servering skär man en ficka i brödet och fyller det med tex kyckling, köttfärs, kryddstark tomatsås, grönsallad. m.m