Antal: 24 bröd
Jäsning: ca 1 timme + ca 40 minuter
Ugn: 200 grader, ca 20 minuter
Ingredienser:
50 g jäst
7 dl vatten
1 dl majsolja
½ msk mald fänkål
½ msk mald kummin
½ msk salt
1 liter (550 g) grovt rågmjöl
5 dl (300 g) fullkornsdinkel eller grahamsmjöl
ca 8 dl (480 g) vetemjöl
Garnering:
Rågflingor
Gör så här:
Smula jästen i en bunke.
Värm vattnet till fingervärme, 37 grader.
Häll vattnet över jästen och rör tills den lösts upp.
Tillsätt oljan.
Blanda ner fänkål och kummin i degvätskan och tillsätt salt och det mesta av mjölet, spara lite vetemjöl till utbakningen.
Låt degen jäsa övertäckt ca 1 timme.
Ta upp degen på mjölad arbetsbänk.
Kavla ut degen till långpannestorlek.
Lägg den på bakplåtspapper i en långpanna och skåra 24 bitar med en vass kniv.
Låt brödet jäsa övertäckt ca 40 minuter.
Sätt ugnen på 200 grader.
Grädda brödet mitt i ugnen ca 20 minuter.
Låt kallna på galler.
Skär i bitar och frys in det som inte äts upp samma dag.