Antal: 2 bröd
Jäsning: 1 timme + 1 timme
Ugn: 200 grader, 35-40 minuter
Ingredienser:
25 g jäst
5 dl vatten
½ dl olivolja
2 tsk salt
5 dl dinkelsikt (ca 300 g)
6½ dl rågsikt (ca 360 g)
100 g grovhackade valnötter
Gör så här:
Rör ut jästen med ljummet vatten (37 grader) i en bunke eller köksmaskin.
Tillsätt olja, salt, dinkelsikt och rågsikt.
Arbeta degen tills den är smidig, 7-10 minuter för hand eller ca 5 minuter med maskin.
Tillsätt valnötterna mot slutet.
Jäs under bakduk ca 1 timme.
Knåda degen lätt på mjölat bakbord.
Dela den i 2 delar och forma limpor.
Lägg dem i två smorda brödformar.
Jäs utan bakduk ca 1 timme.
Pudra gärna lite mjöl över bröden.
Grädda i nedre delen av ugnen 35-40 minuter.
Låt bröden svalna på galler under bakduk.