Antal: ca 3 dl
Ingredienser:
200 g torkade aprikoser, helst osvavlade
½ vaniljstång
2 msk pressad citron
Gör så här:
Lägg aprikoserna i vatten ca 2 timmar.
Klyv vaniljstången på längden och skrap ut vaniljfröna.
Krama ur de blötlagda aprikoserna.
Mixa dem med vaniljfrön och citronsaft till en slät marmelad.
Tips!
Bred protienrik mager kesella på fullkornsbröd.
Toppa med marmeladen och gärna några gojibär.
Den här marmeladen är okokt, och dessutom sockerfri.
Förvara i burk med tättslutande lock i kylen.
För en kryddigare variant gå det bra att smaka av med tex lite riven färsk ingefära eller mald kanel.
Ibland kan man få tag på fina mjuka aprikoser och då behöver de inte blötläggas.
Här används osvavlade aprikoser, vilket gör marmeladen brun, men det väljer man själv.