Antal: 1 mjuk kaka
Ugn: 175 grader, ca 50 minuter
Ingredienser:
150 g margarin eller smör
2½ dl socker
3 äggulor
3 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 dl grädde eller mjölk
3 äggvitor
1½ msk kakao
1 tsk vanillinsocker eller motsvarande mängd vaniljsocker
Gör så här:
Smörj och bröa en veckad eller krusad hålform, ca 2 liter.
Rör matfett och socker poröst.
Tillsätt 1 äggula i taget och rör ner tills gulorna är väl inblandade.
Blanda samman mjölet och bakpulvret.
Rör ner det omväxlande med grädde eller mjölk.
Vispa äggvitorna till hårt skum och vänd ner dem.
Häll 1/3 av smeten i en annan bunke och smaksätt den med kakao och vanillinsocker.
Häll lite av den ljusa smeten på botten av formen.
Gör ett spår i smeten genom att släpa baksidan av en sked och snurra formen.
Häll hälften av chokladsmeten ovanpå.
Gör ett nytt spår.
Varva på så sätt ljus och mörk smet.
Gräddning:
Ställ formen på galler i nedre delen av ugnen.
Grädda i 175 grader, ca 50 minuter.
Låt kakan stå kvar i formen några minuter.
Stjälp upp den på galler.
Låt den gärna kallna under formen.
Förvaring:
I burk 4-5 dagar.
I frys ca 3 månader.
Tips!
Mjöl som ska blandas i mot slutet i en kan ska röras i, aldrig vispas.