Antal: 30 stycken
Ugn: 175 grader, ca 12 minuter
Ingredienser:
100 g smör eller margarin
3/4 dl socker
1 msk vanillinsocker eller motsvarande mängd vaniljsocker
2 msk ljus sirap
3 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
Gör så här:
Rör matfettet, sockret, vanillinsockret och sirapen pösigt.
Blanda i mjölet och bakpulvret.
Forma degen till 3 eller 4 fingertjocka längder, lika långa som plåten.
Lägg dem på en smord plåt eller bakplåtspapper.
Platta till dem med en gaffel så att det bildas längsgående ränder.
Gräddning:
Grädda kakorna mitt i ugnen i 175 grader, ca 12 minuter.
Skär kakorna i raka eller sneda bitar medan de är varma.
Förvaring:
I burk 10-14 dagar.
I frys ca 6 månader.
Sirap och vanillinsocker ger kakorna kolasmak.
Smör förstärker smaken.