Foodish

Grekiskt olivbröd

Av Maria - 2024-11-01 10:00

Antal: 1 limpa

Ugn: 200º, ca 30 minuter

Jäsning: 30-45 minuter + dubbel storlek


Ingredienser:

25 g jäst

2½ dl yoghurt naturell

½ tsk salt

2 msk (oliv)olja

5-6 dl vetemjöl


Fyllning:

100 g urkärnade oliver


Gör så här:
Smula ner jästen i en degbunke.

Tillsätt yoghurten och rör tills jästen är upplöst.

Blanda i salt, olja och nästan allt mjöl.

Arbeta degen kraftigt.

Den bör vara ganska fast.

Strö över lite mjöl.

Låt degen jäsa under bakduk, 30-45 minuter.


Knåda i resten av mjölet på bakbordet.

Ta undan en bit av degen.

Kavla ut resten till en rektangulär platta, 20*20 cm.

Lägg väl avrunna oliver i en rad mitt på degen.

Rulla ihop den som en rulltårta.

Lägg rullen på en smord plåt eller bakplåtspapper.

Forma resten av degen till 2 smala rullar något längre än den fyllda degrullen.

Sno dem om varandra.

Lägg dem som garnering ovanpå eller runtom degrullen.

Fäst ändarna väl under degrullen.

Låt brödet jäsa under bakduk till knappt dubbel storlek.


Gräddning:
Grädda brödet i nedre delen av ugnen i 200º, ca 30 minuter.

Pensla eventuellt brödet med lite vatten strax innan det tas ut ur ugnen.

Låt det kallna utan bakduk på galler.


Förvaring:

Brödet bör ätas dagsfärskt.

Det kan förvaras svalt 1-2 dagar.

I frys 2-3 månader.

 

Från

Blogg / Hemsida

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Ovido - Quiz & Flashcards