Jäsning: 30 minuter
Ugn: 200 grader, ca 25 minuter
Ingredienser:
1 halvt paket jäst
5 dl ljummet vatten
1 dl surgdeg
1 dl blandade hackade nötter (kan uteslutas eller ersättas med oliver, soltorkade tomater osv )
3 msk bröd sirap
10 dl fullkornsmjöl
3 dl dinkelmjöl
Gör så här:
Smula jäst i en bunke, tillsätt ljummet vatten och rör om tills jästen har löst sig.
Blanda i surdegen, sirap och nötter och rör om.
Tillsätt sedan fullkornsmjölet och dinkelmjölet och arbeta ihop allt till en deg.
Forma en limpa och gör några fina snitt på ytan.
Låt limpan jäsa under bakduk ca 30 minuter.
Grädda sedan i ugnen i ca 25 min i 200 grader.
Tips!
Du får ett gott smör genom att ta det lite av vanliga margarinet och blandar detta med persilja och salt.
Saltet i smöret lyfter brödets smak.