Jäsning: ca 30 minuter + 20 minuter
Ingredienser:
100 g smör
2 ½ dl mjölk
25 g jäst
1 dl socker
½ tsk salt
1 ägg
7 dl vetemjöl
ca 1 liter rapsolja till fritering
strösocker till garnering
Gör så här:
Smält smöret och värm tillsammans med mjölken tills blandningen är ljummen.
Smula ner jästen och lös den i blandningen.
Rör ner socker, salt, ägg och vetemjöl och arbeta samman till en jämn, kladdig deg.
Jäs under duk i cirka en halvtimme.
Dela degen i små bitar och rulla dem till runda bollar – som köttbullar i storlek ungefär.
Jäs i ytterligare 20 minuter under duk.
Hetta upp rapsoljan i en stor traktörpanna (använd en termometer för att se till att den håller sig under 180 grader) och fritera bollarna i cirka en minut och vänd dem så att de får färg runt om.
Låt dem rinna av på hushållspapper och rulla i strösocker.