Foodish

Kardemummabullar

Av Maria - 2024-12-24 14:00

Jäsning: ca 30 minuter + 30 minuter

Ugn: 250 grader, 7-10 minuter


Ingredienser:
Bullar:

150 g smör
2 ½ dl mjölk
25 g jäst
1 dl socker
½ tsk salt
1 ägg
ca 7 dl vetemjöl


Fyllning:

1 dl extrasaltat bregott
1 dl sirap
rejält (alltså riktigt rejält!) med stötta kardemummakärnor


Pensling:

mer bregott
1 ägg, lätt uppvispat
pärlsocker


Gör så här:

Ställ smöret i rumstemperatur så att det blir rumsvarmt.

Värm mjölken till 37 grader.

Smula ner jästen och lös den i mjölken.

Rör ner socker, salt, ägg, smöret i klickar och vetemjölet och arbeta samman till en jämn, kladdig deg. Obs att degen ska vara väldigt kladdig, knappt hanterbar faktiskt!

Jäs under duk i cirka en halvtimme.

 

Knåda ut degen till två fyrkanter och bred bregott över dem med en smörkniv.

Ringla över sirap och strö ett rejält lager kardemumma över.

Vik ihop fyrkanterna dubbelt, skär dem i remsor på längden och snurra till väldigt stora bullar.

Ja, detta är svårt, eftersom degen är superkladdig av allt smör, men sådant är livet!

Låt bullarna jäsa på plåt under duk (den kommer att bli kladdig den också) i ytterligare 30 minuter.

 

Lägg en sista klick bregott över bullarna, pensla med uppvispat ägg, strö över pärlsocker  och grädda i 250 grader i cirka 7-10 minuter eller tills de fått fin färg.

 

Från

Blogg / Hemsida

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Ovido - Quiz & Flashcards