Foodish

Vaniljpinnar

Av Maria - 2025-03-29 07:30

Antal: 50 stycken

Ugn: 175-200 grader, 8-10 minuter


Ingredienser:

4½ dl vetemjöl

1 dl socker

200 g smör eller margarin

3-4 tsk vanillinsocker eller motsvarande mängd vaniljsocker


Pensling:

½-1 äggvita


Garnering:

Pärlsocker

Hackad mandel


Gör så här:

Ingredienserna kan blandas i matberedare eller för hand.

Blanda i vanillinsockret.


I maskin:

Lägg alla ingredienser till degen i blandarskålen, matfett delat i bitar.

Blanda allt till en deg.

Ta upp den bakbordet.

Knåda ihop den om det behövs.


För hand:

Lägg mjölet i en hög på bakbordet eller i en bunke.

Gör en fördjupning i mitten.

Tillsätt sockret och matfettet delat i mindre bitar.

Finfördela det med en kniv eller stekspade.

Arbeta snabbt samman degen.


Rulla ut degen i fingertjocka längder.

Lägg dem tätt intill varandra.

Pensla dem med lättvispad äggvita.

Strö på pärlsocker blandat med mandel.

Dela längderna i 3-4 cm långa bitar.

Lägg dem på smorda plåtar eller bakplåtspapper.


Gräddning:

Grädda kakorna mitt i ugnen i 175-200 grader, 8-10 minuter eller tills de fått vacker färg och är genomgräddade.

Låt kakorna kallna på galler.


Förvaring:
I burk 10-14 dagar.

I frys ca 6 månader.


Tips!

Smör eller margarin som matfett har ingen större betydelse.

I vissa fall kan det vara motiverat med smör när man vill utnyttja smörsmaken som smaktillsats.

 

Från

Blogg / Hemsida

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Ovido - Quiz & Flashcards