Antal: ca 40 stycken
Jäsning: Över natten + ca 45 minuter
Ugn: 225 grader, ca 8 minuter
Ingredienser:
25 g jäst
1 msk honung eller sirap
2 tsk salt
2 dl rumstemperad filmjölk eller mjölk
4 dl ljummet vatten
6 dl grovt rågmjöl
3 dl grahamsmjöl
3 dl kornmjöl
1 msk kummin
Ca 2 dl vetemjöl
Rågmjöl och vetemjöl till utbakningen
Gör så här:
Första dagen:
Smula ner jästen i en bunke och tillsätt honung samt salt.
Häll på mjölken och rör om.
Slå på det ljumma vatten och rör om ordentligt.
Blanda ner rågmjölet.
Täck bunken väl med plastfolie och låt stå framme i rumstemperatur över natten.
Andra dagen:
Stöt kryddorna i en mortel och blanda med grahams- och kornmjölet.
Tillsätt detta till degen och arbeta sedan ner vetemjölet.
Arbeta degen ordentligt, och låt jäsa under bakduk i ca 45 minuter.
Värm under tiden upp ugnen till 225 grader och ställ in en plåt för förvärmning.
Dela degen i ca 40 bitar.
Rulla varje bit till en rund degbulle och kavla ut på väl mjölat bakbord.
Använd rågmjöl och vetemjöl.
Vänd brödkakan allt eftersom med handen och en bred stekspade.
Mjöla bakbordet extra om degen vill fastna.
Kavla ut brödkakan tills den är riktigt, riktigt tunn och kavla sedan några gånger med en kruskavel.
Strö lite mjöl över den heta plåten i ugnen och grädda en eller två brödkakor åt gången direkt på den plåten i ca 8 minuter.
Låt svalna på galler.