Antal: 80 stycken
Vila: Några timmar i kylskåp
Ugn: 200 grader, 5-7 minuter
Ingredienser:
5½ dl vetemjöl
2 dl socker
1 msk ljus sirap
1 tsk bikarbonat
1 msk vatten
3/4 dl grovhackad mandel (50 g)
200 g margarin eller smör
Gör så här:
Blanda alla ingredienser i en matberedare eller direkt på bakbordet.
Dela matfettet i skivor eller mindre bitar.
Rör ut bikarbonat i vattnet.
Hacka snabbt ihop degen.
Forma 2 rullar, 3-4 cm i diametern.
Linda in dem i plast- eller aluminiumfolie.
Förvara dem i kylskåpet några timmar eller tills de är hårda.
Skär dem i ½ cm tjocka skivor.
Lägg dem på smorda plåtar eller bakplåtspapper.
Gräddning:
Grädda kakorna mitt i ugnen i 200 grader tills de fått vacker guldgul färg, 5-7 minuter.
Låt dem kallna på galler.
Förvaring:
I burk 10-14 dagar.
I frys ca 3 månader.
Tips!
Tillsätt inte all mjöl från början.
Spar lite till utbakningen.
Provgrädda alltid en kaka innan resten av mjölet tillsätts.