Antal: ca 300 kakor
Ugn: 200 grader, 7-8 minuter
Ingredienser:
3,5 dl strösocker
3 dl ljus sirap
1,5 dl grädde, 27%
250 g smör
16-17 dl vetemjöl
1 tsk malen ingefära
1 tsk malen kanel
1 tsk malen svartpeppar
1 tsk malen nejlika
1 tsk hjorthornssalt
Garnering:
ca 4 dl mandlar
Gör så här:
Värm upp socker, sirap (ett par matskedar mörk sirat ger fin smak) och grädde.
Tillsätt smöret och rör tills sockret löst sig och smöret smält.
Låt kallna.
Blanda ner mjöl (spara någon deciliter för korrigering om så behövs), kryddor och hjorthornssalt.
Kryddorna kan lämpligt blandas med en del av mjölet och röras i före den stora mjölmängden så att kryddsmaken fördelar sig jämnt i degen.
Täck över med plastfolie och låt degen stå kallt några timmar eller över natten.
Kavla ut små satser av degen i taget till papperstunna sjok på sparsamt mjölat, kallt bakbord.
Sporra snibbar och tryck dit 0,5 skållad mandel mitt på varje snibb.
Grädda mitt i ugnen 7-8 minuter i 200 grader tills kakorna fått fin färg.