Antal: 4 portioner
Ingredienser:
2 dl vegansk majonnäs, tex. coop xtras lättmajonnäs
1 dl havrefraiche
1-2 burkar tångrom, gärna en svart och en röd
100 g fast tofu
En halv rödlök
3 krm liquid smoke
Sjukt mycket dill (ett stort knippe/1 kruka - minst)
En halv citron, saft + skal
Örtsalt eller vanligt salt
Salta kex, t.ex crostini
Gör så här:
Smula sönder tofun i små, små beståndsdelar i en skål.
Salta och ha försiktigt i liquid smoke - ha i pyttelite i locket för att inte råka överdosera.
Jobba in med händerna så att smakerna fördelas jämnt.
Hacka rödlök och dill fint och häll i skålen.
Blanda majonnäs och havrefraiche och häll även i det i skålen tillsammans med tångrommen.
Smaka av och justera salt-/rök-/dill-/citronmängd.
Tips!
Smaka av när du har jobbat ihop tofu och liquid smoke, det ska vara salt och ha en subtil röksmak.
Det rökiga ska knappt gå att förnimma i den färdiga röran sen.
Den går bra att göra i förväg, håller nog 2-3 dagar i kylen.
Äter du den hemma är den jättegod till avokado.