Antal: ca 20 stycken
Ugn: 150º, ca 40 minuter
Ingredienser:
Rababerphillykräm:
150 g rabarber
1 msk vatten
½ dl strösocker
200 g philadephiaost
2 äggulor
Kaka:
150 g margarin eller smör
2 ägg
2 dl strösocker
1½ dl vetemjöl
100 g vit choklad
Till garnering:
100 g vit choklad
4 msk vispgrädde
Citronmeliss eller mynta
Gör så här:
Rabarberphillykräm:
Skär rabarbern i tunna skivor och koka dem på svag värme tillsammans med vatten och socker tills de är mjuka, det tar 10-15 minuter.
Låt koka lite längre om rabarbern innehåller mycket vatten.
Låt rabarbern svalna något och rör därefter ner philadelphiaost och äggulor.
Sätt ugnen på 150º.
Kaka:
Smält margarin eller smör i en kastrull.
Vispa ägg och socker pösigt i en bunke.
Rör ner vetemjöl och smält matfett.
Hacka den vita chokladen grovt.
Bred ut hälften av sockerkakssmeten i en smord och bröad ugnsform, 20*25 cm.
Bred rabarberphillykrämen över hela kakan och därefter resten av sockerkakssmeten.
Avsluta med att strö över chokladen.
Grädda kakan i 40 minuter, kakan ska vara lite lös.
Skär den i 20 jämnstora bitar.
Till garnering:
Smält choklad och grädde över vattenbad.
Klicka lite choklad på varje blondie.
Garnera med citronmeliss eller mynta.
Antal: 4 glas
Ingredienser:
4 dl apelsinjuice
8 cl blå curacao
8 cl vit rom
3 msk Farinsocker
4 dl Schweppes Ginger Ale
Garnering:
kiwi
pepparmynta
Gör så här:
Skaka samman apelsinjuice, curacao, rom och farinsocker och häll upp i glas med is.
Späd med läsken.
Garnera med kiwi och mynta.
Antal:2 formbröd
Jäsning: 10 minuter och 30 minuter
Ugn: 175 grader ca 1 timma och 15 minuter (75 minuter)
Ingredienser:
70 g jäst
2 msk smör eller margarin
7 dl vatten
7 dl rågflingor
2 dl rågkross
2 tsk salt
2 msk sirap
2 dl rågmjöl (100 g)
7 dl vetemjöl (420 g)
Att strö med:
Rågflingor
Gör så här:
Smält matfettet, slå på vattnet och värm till 37 grader.
Slå detta över den smulade jästen i degbunke, blanda väl.
Tillsätt rågflingor, rågkross, salt, sirap, rågmjöl och vetemjöl, lite i sänder.
Arbeta ihop till en deg som får stå i 10 minuter.
Ta upp degen på bakbordet, arbeta ihop den och baka ut till 2 längder.
Lägg dem i smorda formar och låt jäsa 30 minuter.
Grädda, i 175 grader i ca 1 timma och 15 minuter (75 minuter) - pensla några gånger under gräddningen med hett vatten blandat med lite margarin.
Mot slutet av gräddningen strö med rågflingor och bröden får grädda färdigt.
Brödet blir bäst om det får vila en dag innan man skär upp det i tunna skivor.
Antal: 4 glas
Ingredienser:
1 mogen banan
3 dl starkt, kallt kaffe
3 dl kall mjölk
1 msk Florsocker
1 tsk Vaniljsocker
1/2 dl grädde
Gör så här:
Mosa bananen i litet av mjölken.
Tillsätt resten av mjölken, florsockret och kaffet och vispa med elvisp tills det är ett pösigt skum.
Häll upp i glas.
Vispa grädden och vaniljsockret fast och lägg en klick i varje glas.
Ingredienser:
1 kg jordgubbar
300-800 g (4-9 dl) socker
1 kryddmått natriumbensoat per kg färdig sylt
Gör så här:
Rensa och skölj bären.
Varva bär och socker i en syltgryta.
Låt bären stå och safta sig på sval plats några timmar eller över en natt.
Hetta upp bären långsamt och låt sylten koka ca 15 minuter.
Skaka grytan då och då.
Dra av grytan från värmen.
Skumma sylten väl.
Tillsätt natriumbensoat utrört i lite sylt.
Ös upp sylten på varma burkar.
Paraffinera och bind över burkarna.