Foodish

Mannagrynskaka

Av Maria - 2024-12-01 10:45

Ugn: 175 grader, 50-60 minuter


Ingredienser:
5 dl mannagryn
1 dl rapsolja
2½ dl socker
3 dl naturell yoghurt
½ tsk bakpulver
2-3 msk saft från apelsin
hackad mandel till garnering

 

Gör så här:
Blanda samman mannagryn och olja.

Tillsätt de övriga ingredienserna till kakan och rör om väl.

Häll smeten i en smord och mjölad stor rund form, strö över den hackade mandeln och grädda i cirka 50-60 minuter i 175 grader.

Barbiebaguette

Av Maria - 2024-12-01 08:45

Antal: 4 stycken

Jäsning: 30 minuter + 30 minuter

Ugn: 250 grader, 12-15 minuter


Ingredienser:
6 dl vatten

1 finriven rödbeta
50 gr torrjäst
1/2 dl olja
1 tesked salt
12 dl vetemjöl
 
Gör så här:
Blanda vatten med torrjästen, vattnet ska vara minst 37 grader men inte mer än 40.
Lös upp jästen i vattnet och tillsätt riven rödbeta, olja, salt och socker.
Om du inte vill ha bitar av rödbetan i baguetten utan bara vill att den ska få lite färg så kan du sila av bitarna i sil, vill du ha mycket färg låt bitarna var kvar.
Sikta sedan ner mjölet i blandningen lite i taget och använd en elvisp med degpinnar för att arbeta ihop till en härlig fin deg.
Låt degen jäsa i 30 minuter och dela sedan degen i fyra bitar.
 
Drag ut bitarna och forma dem till baguetter, gör några snitt i baguetterna och låt dessa jäsa 30 minuter under bakduk.
 
Grädda sedan i ugnen, 250 grader,  i ca 12-15 minuter.

Pitabröd

Av Maria - 2024-11-27 11:30

Till 10 bröd:

50 g jäst

4 dl ljummet vatten (37ºC)

1 dl ljummen mjölk (37ºC)

1 msk strösocker

2 tsk salt

2 msk olivolja

12 dl vetemjöl (720 g)


Gör så här:

Smula jästen i en bunke.

Häll vatten och mjölk över jästen och rör tills den löst sig.

Tillsätt socker, salt och olivolja.

Arbeta in mjölet lite i taget och arbeta degen ca 5 minuter.

Låt degen jäsa under bakduk ca 30 minuter.


Vänd upp degen på lätt mjölad arbetsbänk och dela den i 10 bitar.

Kavla varje bit till rundlar, ca 14 cm i diameter.


Sätt ugnen på 225ºC.


Lägg bröden två och två på plåtar med bakplåtspapper och låt jäsa ytterligare 20-25 minuter under bakduk.


Grädda bröden mitt i ugnen 8-10 minuter.

Låt dem svalna på galler under bakduk.

Björnbärssylt

Av Maria - 2024-11-26 11:30

Ingredienser:

1 kg björnbär

250-800 g (3-9 dl) socker

1 kryddmått natriumbensoat per kg färdigt mos


Gör så här:

Rensa bären.

Varva bär och socker i en syltgryta.

Låt bären stå och safta sig på sval plats några timmar eller över en natt.

Hetta upp bären långsamt och låt sylten koka ca 15 minuter.

Skaka grytan då och då.

Dra av grytan från värmen.

Skumma sylten väl.

Tillsätt natriumbensoat utrört i lite sylt.

Ös upp sylten på varma burkar.

Paraffinera och bind över burkarna.

Currytorsk med spenatris

Av Maria - 2024-11-26 09:30

Antal: 4 portioner


Ingredienser:

520 g torskfilé

4 portioner basmatiris

1 hönsbuljongtärning

½ msk curry

Salt

Peppar

1 msk olja

1½ dl matlagningsgrädde

1 citron

2 morötter

65 g färsk babyspenat


Gör så här:

Tina fisken. 

Koka riset i buljongen enligt anvisningen på förpackningen.

Dela fisken i ungefär 5 cm stora bitar och krydda med curry, salt och peppar.

Stek fisken ca 3 minuter på varje sida i oljan i en en stekpanna, slå på grädden mot slutet.

Skär citronen i klyftor. 

Skala och skär morötterna i stavar.

Vänd ner spenaten i riset när det är klart.

Servera currytorsken med ris, morötter och citronklyftor.

Ovido - Quiz & Flashcards