Mängd: 1 liter
Ingredienser:
1 liter rensade röda vinbär
3 msk solrosolja
1 hackad gul lök
1 klyfta vitlök
2 msk hackad färsk ingefära, ca 20 gram
2 röda chilifrukter
1 dl vit balsamvinäger
1 tsk salt
1 tsk Garam masala
2 tsk mald kardemumma
1 kanelstång
1 tsk senapsfrö
1 tsk curry
3 dl strösocker
1/2 dl fruktpektin eller 1 äpple
Gör så här:
Hacka lök och vitlök.
Skala och hacka färsk ingefära.
Skölj och strimla chilfrukter.
Skölj och rensa vinbären.
Värm oljan i en kastrull samt fräs löken någon minut utan att ta färg.
Tillsätt vitlök, ingefära och chili samt fräs några sekunder till.
Tillsätt vinäger, socker samt kryddorna.
Tillsätt vinbären.
Koka chutneyn på låg värme i ca 1 timme och 20 minuter utan lock.
Rör då och då.
Akta så den ej bränns.
Är den lös så tillsätt och rör i lite fruktpektin samt koka ihop i en minut.
Eller koka med ett tärnat äpple i början av tillagningen.
Häll upp chutneyn på burkar och sätt på lock.
Förvaras mörkt och svalt.
Öppnad burk förvaras i kyl.