Foodish

Levande bakteriekulturer

Av Maria - 2015-04-14 12:30

Scoby, kefirgryn och probiotikakapslar är alla exempel på levande bakteriekultur.

För att kunna fermentera dina mejerier hemma krävs det att du har minst en av följande:

Scoby:

Scoby som står för Symbiotic Culture Of Bacteria and Yeast - det är alltså en kultur av bakterier och jäst.

Den här tejästen lägger man i sötat te som får stå i minst en vecka.

Det finns  två typer av scoby. 

Den ena används för kombucha som är sötad med socker och görs vanligen med lite mörkare sorters tedrycker såsom rooibos.

Det andra används för jun som är sötad med honung och fungerar bra i till exempel ljust grönt te.

Vill du ha ett veganskt alternativ så gör du kombucha.

Kombucha eller jun går att använda för fermentering av nötost genom att man blandar i lite av drycken i ostmassan.


Kefirgryn:

Kefirgryn används för att göra mjölk och vattenbaserade drycker med bakteriekultur.

Det finns två sorters gryn: den ena används till vattendrycker och den andra till mjölkprodukter.

Precis som med scoby äter grynen det socker som man har matat sin dryck med, men det behöver bara fermenteras i 12-24 timmar.

Kefirdryck används på samma sätt som kombucha och jun: Blanda lite av det i ostmassan.


Vattenkefir (ca 5 dl):
5 dl kokosvatten, rumstemperarat 

2 tsk kefirgryn


Häll kokosvattnet i en glaskanna och tillsätt kefirgrynen. 

Täck med en tygbit och ett gummiband och låt stå 12-24 timmar i rumstemperatur.

Sila av grynen och förvara grynen i en glaskanna eller glasflaska i kylskåp.


Probiotikkapslar:

Probiotikkapslar (du använder pulvret i kapslarna) kan man lägg i de mejerier som man vill fermenterad och de fungerar utmärkt till att göra allt från nötost till kokosyoghurt.

Kapslar är enkelt att få tag på så ska du göra en yoghurt för första gången rekommenderar jag dig att börja med dem.

 

Från

Blogg / Hemsida

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Ovido - Quiz & Flashcards