Mängd: ca 1 liter
Ingredienser:
2 liter björnbär (ca 1 kg)
4 bananschalottenlökar
2 vitlöksklyftor
1 röd chili, tex spansk peppar
5 dl råsocker (ca 425 g)
2 dl rödvinsvinäger
2 dl vatten
1½ tsk salt
Gör så här:
Rensa björnbären och lägg dem i en gryta.
Skala och finhacka lök och vitlök.
Kärna ur och strimla chilin.
Blanda ner lök och chili i grytan.
Tillsätt socker, vinäger och vatten.
Låt koka upp och sjud utan lock ca 25 minuter.
Krydda med salt.
Häll chutneyn i varma, väl rengjorda burkar och sätt genast på locken.
Låt chutneyn kallna i rumstemperatur och förvara den i kylen.
De milda björnbären får rejäl skjuts av chili och vitlök i denna chutney.
Servera chutneyn till fläskkött eller fågel.
Den håller ca 6 månader.